Deel dit artikel
-

‘Google beperkt toegang tot Android voor Huawei’ (update)

Google heeft de toegang van telefoonmaker Huawei tot het besturingssysteem Android beperkt. Techsite The Verge beweert zelfs dat de Android-licentie helemaal is ingetrokken.

Google volgt naar eigen zeggen de strengere regels van het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken. Donderdag ondertekende president Trump een decreet waarmee het Amerikaanse bedrijven wordt verboden telecomapparatuur te gebruiken die is gemaakt door bedrijven die een nationaal veiligheidsrisico vormen.

Er bestaat al enige tijd angst dat de netwerken en het materiaal van Huawei gebruikt worden voor spionage. Concrete aanwijzingen daarvoor zijn er overigens niet. In ons land zou de AIVD onderzoeken of er een link is met spionage door de Chinese overheid.

Voor bestaande Huawei-smartphones verandert er niets. In de toekomst zouden wellicht Play Store, Gmail en YouTube niet meer gebruikt kunnen worden of zijn mogelijk geen beveiligingsupdates meer verkrijgbaar. Huawei kan wel gebruik blijven maken van het Android Open Source Project, de meest eenvoudige versie van Android.

Als Huawei gebruikers geen toegang meer kan bieden aan de Google Play Store worden de populaire smartphones van het bedrijf een stuk minder aantrekkelijk. Een belangrijk deel van de software zou Huawei dan bijvoorbeeld via een eigen appwinkel moeten aanbieden.

Bloomberg meldt maandag dat grote chipfabrikanten Intel, Qualcomm en Broadcom geen zaken meer doen met Huawei. Deze drie bedrijven leveren essentiële onderdelen voor smartphones. Ook Infineon, Qorvo, Micron Technology en Western Digital zijn gestopt met leveringen aan het Chinese bedrijf.

Deel dit bericht

1 Reactie

Wim

Typisch Amerikaanse stemmingmakerij. De meeste mobieltjes worden in China gemaakt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond