Deel dit artikel
-

Nederlandse uitgevers krijgen miljoenen van Google

Google is van plan om 1 miljard dollar te betalen aan uitgevers wereldwijd om voor drie jaar hun nieuwsartikelen te kunnen weergeven in zoekresultaten. Ook voor Nederlandse uitgevers ligt een dergelijke overeenkomst in het verschiet.

Het bedrijf loopt hiermee vooruit op onder meer Europa, waar wetgeving internetbedrijven als Twitter en Facebook dwingt om te betalen voor het gebruik van nieuwsfragmenten.

Voor Google gaat het dan met name om de zoekmachine Google News. De eerste contracten zijn inmiddels getekend in Duitsland, onder meer met Der Spiegel, Stern, Die Zeit, en in Brazilië met Folha de S.Paulo, Band en Infobae.

Daarna volgen België, India, Nederland en andere landen. Ook ongeveer 200 uitgevers uit Argentinië, Australië, Groot-Brittannië en Canada hebben zich reeds aangemeld. Google onderhandelt nog met Franse uitgevers. Die waren nogal veeleisend.

De uitgevers hebben er belang bij dat ze in de zoekresultaten worden opgenomen omdat het leidt tot meer bezoek aan hun sites. Toen Google zich terugtrok uit Spanje na een verplichting om te betalen, liep dat bezoekersverkeer drastisch terug.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond