Deel dit artikel
-

Googles cloudbusiness groeit 26 procent

Google Cloud is het snelst groeiende onderdeel van het techconcern. De tak waar ook de AI-ontwikkelingen onder vallen groeide twee sneller dan de rest van het bedrijf.

Dat komt naar voren in de cijfers over het vierde kwartaal die Google zojuist publiceerde (PDF).

De omzet van Cloud nam met 26 procent toe tot 9,2 miljard dollar en is goed voor tien procent van de totale concernomzet. Die kwam voor het kwartaal uit op 86,3 miljard dollar (+12%). Ter vergelijking: Microsofts Cloud-activiteiten groeiden met 22 procent tot 27 miljard dollar.

Weer boekte Cloud een operationele winst: 864 miljoen dollar. Dit is het eerste volledige boekjaar dat deze afdeling zwarte cijfers schrijft. Tot Cloud behoren activiteiten als AI, het cloudplatform en kantoordiensten als Workspace.

YouTube, en dan de reclame-activiteiten in het bijzonder was de nummer twee snelst groeiende tak: +16 procent tot 9,2 miljard.

In het laatste kwartaal van 2023 had Google 182.500 man in dienst, vijf procent minder dan een jaar geleden. Het ontslaan van deze bijna tienduizend man kostte de techgigant tot nu toe 2,1 miljard aan compensatiegelden. Andere aanverwante kosten liepen op tot 1,8 miljard.

Ondanks deze forse eenmalige kostenposten steeg de nettowinst met dertien miljard tot 73,8 miljard dollar.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond