Deel dit artikel
-

Google draait AI-integraties in Search wat terug

Google draait de slimme AI-update van pagina’s met zoekresultaten een beetje terug. De zoekmachine blijkt niet overweg te kunnen met humor, satire en onzinnige vragen.

Veel ‘intelligentie’ zit niet in de antwoorden die Google in zijn AI Overviews laat zien. Afgelopen week doken rare antwoorden op zoekvragen op. Een greep: een paard zou zes poten kunnen hebben, mensen moet dagelijks niet meer dan kleine porties steen eten en pizzakaas moet je goed vastlijmen.

Googles baas van de zoekmachine, Liz Reid, erkent de fouten en geeft in een blog aan wat ze doen om dit soort onzin in de toekomst te voorkomen.

Uit haar verantwoording komt minstens een ding naar voren: de zoekmachine snapt weinig van humor, satire, understatement, dubbelzinnigheid, nuances, onderkoelde humor en onzinnige vragen. Kortom: de machine ontbreekt menselijke voelsprietjes.

Reid legt uit: “AI Overviews werken anders dan chatbots. Ze genereren niet simpelweg een antwoord uit trainingsdata. Het gaat om een op maakt gemaakt taalmodel dat is geïntegreerd in ons webrankingsysteem zodat het antwoorden kan geven. Dat is het verschil tussen tekstoutput en relevante antwoorden met links.”

Om verdere rommelige zoekresultaten te voorkomen, wordt Google zuiniger met zijn AI Overviews. Enkel als de machine zeker van zijn zaak is, krijgen gebruikers niet een linklijst maar uitgeschreven antwoorden met beknopte bronvermelding.

Foto: Doug Bowman (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond