Deel dit artikel
-

Google en privacywaakhond EU op ramkoers

Zoekmachines mogen niet langer dan 6 maanden gegevens over gebruikersgedrag bewaren. Na een half jaar moet dit soort gegevens worden geanonimiseerd. Bovendien zijn IP-adressen heuse persoonsgegevens. Dat stellen Europese privacywaakhonden. Daarmee stevenen ze rechtstreeks af op een juridische twist met mondiale implicaties.

De juridische afdelingen van Google, Microsoft en Yahoo draaien sinds afgelopen vrijdag overuren. Hielden ze zich niet al bezig met voorbereidingen van de volgende overnames, dan krijgen ze er nu wel een flinke klus bij in de vorm van een richtinggevend opiniestuk van het College Beschermings Persoonsgegevens en diens Europese collega’s. Zij zijn verenigd in de zogeheten Artikel 29-werkgroep.

De Europese privacywaakhonden publiceerden afgelopen vrijdag hun positie ten opzichte van de verzameling en verwerking van gegevens over gebruikersgedrag bij zoekmachines (download .PDF).

Rechten consument afgedwongen

Volgens het document van de privacywaakhonden mogen zoekmachines niet langer dan 6 maanden gegevens bewaren over gebruikersgedrag. Na die periode dienen de internetbedrijven, ongeacht uit welk land ze komen, die data te verwijderen. Dat geldt voor IP-adressen en cookies.

In het opiniestuk beargumenten de Europese toezichthouders ook dát ze het recht hebben om zich over deze materie uit spreken.

Google kondigde in maart 2007 dat ze persoonsgebonden gegevens van gebruikers niet langer dan 18 maanden zou opslaan. Na die periode zou het IP-adres van de gebruiker dusdanig worden vervormd dat het niet tot de persoon herleidbaar zou zijn. "Niet voldoende", stellen de Europese juristen. Het IP-adres en de cookie-informatie dient volledig te worden vernietigd.

De juridische afdeling van Google stelde in februari dat IP-adressen geen persoonsgeven zijn (een gegeven dat direct herleidbaar is tot de individu). De Artikel 29-werkgroep zegt hierover: "Hoewel IP-adressen meestal niet direct door de zoekmachine aan een individu zijn te verbinden, kan identificatie worden bereikt via een derde partij. Internetproviders beschikken over dit soort informatie. Opsporings- en veiligheidsdiensten kunnen toegang tot deze gegevens krijgen. Derhalve kan de informatie aan een of meerdere gebruikers van een IP-adres worden verbonden."

Toestemming vragen en verplicht verwijderen

De Europese juridische werkgroep benadruk ook dat gebruikers van zoekmachines het recht hebben op informatie vooraf over elke vorm van gebruik van hun gegevens. “Internetgebruikers moeten er op kunnen vertrouwen dat door hen ingetypte zoektermen – die vaak privacygevoelig zijn – zorgvuldig worden verwerkt”, aldus Jacob Kohnstamm, vicevoorzitter van de werkgroep.

Gebruikers moeten in kunnen zien welke informatie over hen wordt verzameld. Daaronder vallen: zoekopdrachten uit het verleden, data verzameld uit andere bronnen en gegevens die hun gedrag en herkomst onthullen. Gebruikers moeten middelen krijgen om, bijvoorbeeld door zich bij de site te registreren, deze gegevens direct in te zien. Daarnaast moeten ze via een webpagina aan kunnen geven áf te willen zien van bepaalde typen dataverwerking.

Een andere maatregel die de Europese toezichthouders voorstaan, is die waarbij gebruikers acuut foutieve gegevens moeten kunnen corrigeren of verwijderen in de cache van zoekmachines. Zoekmachines zouden verplicht zijn deze feedback direct te verwerken.

Geen van de grote zoekmachines heeft vooralsnog enkel Google sumier gereageerd op het richtinggevende opiniestuk van de Artikel 29-werkgroep. "Deze bevindingen zijn een belangrijke stap vooruit in een nog lopende discussie. We nemen er graag aan deel en hopen dat ook dat onze gebruikers zullen participeren."

Deel dit bericht

5 Reacties

Joop

GOEDZO

Sjoerd

Met andere woorden: de IP providers bezitten de informatie over het individu behorend bij het IP adres, maar weten niet welke zoektermen gebruikt worden via een zoekmachine.De zoekmachines weten welke termen gebruikt worden maar kunnen dit niet linken aan een individu. Wat is dan het probleem mbt privacy en dat het gericht is op de zoekmachines?

J-OE

@Sjoerd Als men ook van andere Google diensten gebruik maakt zoals gmail dan is het zoekprofiel wel aan een priveprofiel koppelbaar. En zoals van de week al in het nieuws was, erg veel Nederlanders zijn zich er niet van bewust dat internetaanbieders jouw surfgedrag volgen en in kaart brengen.

Buzzoo

Het wordt tijd dat er eens openheid ontstaat over de gegevens die grootmachten als Google van je weten … 90% van alle internetgebruikers zullen enorm schrikken …

Peter

Als ik bij google ben ingelogd kan ik netjes terug zien waar en wanneer ik heb gezogd. Erg handige info (zoekopdrachten terug vinden).Verder mogen ze alles van me bijhouden. Dit heeft tot nog relevantere links en resultaten gezorgd (20per pagina enz).Ik heb gelukkig een eigen mail adres dus de rest is wat moeilijker te achterhalen..

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond