Deel dit artikel
-

Google for Jobs nu live in Nederland

Google for Jobs is eindelijk gelanceerd in Nederland. Dat melden verschillende betrokkenen aan Emerce. De vacaturesite was al sinds juni 2017 in de VS in gebruik, en werd later in meerdere Europese landen uitgerold.

De banenzoekmachine van Google werd vorig jaar al uitgebreid in Nederland getest. Dat vertelde Richard Collins van ClickID, een van de partners van Google, destijds op Emerce Recruitment. Hij ging er toen van uit dat Google for Jobs binnen enkele maanden gelanceerd zou worden. Dat heeft dus wat langer geduurd.

Zoals Amazon in Nederland wordt gevreesd door Nederlandse webwinkels, zo zijn vacaturesites bang voor de komst van Google.

Met Google for Jobs wil Google werkzoekenden en werkgevers sneller en eenvoudiger bij elkaar brengen met relevantere zoekresultaten. Zo worden banen getoond die aansluiten bij de wensen van de zoeker. Eerder vertoond zoekgedrag, locatie en demografische kenmerken worden meegenomen bij de bepaling van vacatures. Ook kan de zoeker zelf filteren op talloze zaken zoals type contract en branche.

Google for Jobs geeft als eerste resultaten betaalde advertenties weer, daarna volgt een blok met samengestelde advertenties, onder meer van bestaande vacaturesites.

Jos van der Kooij van recruitmentspecialist VONQ deelde deze constatering afgelopen vrijdag met Emerce onder verwijzing naar onderstaande screenshots. De redactie kon de zoekresultaten zelf niet republiceren, wat doet vermoeden dat Google of een publieke test houdt of de eerste stappen zet in de commerciële uitrol:

(afbeelding groot)

(afbeelding groot)

Omdat binnen de online recruitmentwereld de lancering van Google for Jobs in Nederland vorig jaar al werd verwacht, heeft een aantal organisaties voorbereidingen getroffen.

Zo ook Get.Noticed, een online specialist in de arbeidsmarkt. Directeur Dirk Driessen benadrukt dat je bij Google for Jobs vooral wordt afgerekend op de kwaliteit van de vacaturetekst. Dat is het verschil met Indeed, tot op heden ‘s Nederlands grootste banenzoekmachine, en andere reguliere vacaturebanken. Ook hij spotte Google Jobs in Nederland.

Of de vacaturetekst van goede kwaliteit is, bepaalt Google for Jobs onder andere door de gemiddelde tijd bij te houden dat iemand op de vacaturepagina blijft. Ook houdt de zoekmachine bij hoe vaak er wordt doorgeklikt. Wordt er snel weggeklikt, dan ervaart Google dit als een signaal dat de tekst onvoldoende aansluit bij de zoekopdracht of dat de tekst niet aantrekkelijk geschreven is. De positie van de vacature daalt dan in toekomstige zoekresultaten.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

7 Reacties

Sem van der Klauw - Traffic Builders

Goedemorgen,

Hebben jullie toevallig foto’s, bronnen of iets anders waar er meer informatie te vinden is?

Het lukt mij namelijk niet om zoekresultaten met de jobs widget te reproduceren. Op de pagina voor Job Posting (https://developers.google.com/search/docs/data-types/job-posting) staat Nederland nog niet bij region availability. En ook kan ik update vanuit Google vinden over bredere beschikbaarheid van Google Jobs.

Sem

Dirk Driessen - Getnoticed

Op de website http://www.googleforjobs.nl is meer info te vinden over google for jobs. Voor het zelf zichtbaar krijgen is het advies , ga op een mobiel in een chrome brower en zoek op de term “google jobs” Succes

Marijn

Hallo,

ik ben ook wel even benieuwd welke bron jullie hebben gebruikt. Ik zie nog nergens dat dit live is in NL.

Hoor graag!

Marijn

Richard - Intro Personeel

Sinds deze week zijn ook de resultaten van https://www.intropersoneel.nl/ zichtbaar in Google for Jobs. Alleen nog niet voor iedereen die incognito zoekt! Bij merknaam zoekopdrachten worden ook vacatures getoond!

Stefan Janssen - Getnoticed

Als je zoekt op http://www.google.com krijg je wel de widget te zien en op http://www.google.nl niet zag ik zojuist.

Ik heb gezocht met de zoekterm “vacature projectmanager”

Jos van der Kooij - VONQ

Enkele tips die mogelijk helpen om Google for Jobs zelf te kunnen zien en hoe het bij mij werkt:

✔ Gebruik Google Chrome als browser
✔ Gebruik een incognito venster en zorg dat je niet inlogt bij Google
✔ Zoek op brede zoekwoorden zoals ‘vacature’ of ‘werken als developer’
✔ Gebruik google.com en niet google.nl
✔ Als google.com niet werkt; zoek direct in de URL balk, indien je Google als als standaard Search Engine aan hebt staan.

John-Pierre Cornelissen - Horeca Webservice

Nu 3 weken na publicatie van dit artikel is deze vacature widget nog steeds niet te zien. En Nederland staat ook nog niet bij de region availabillity.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond