Deel dit artikel
-

Google gaat ‘black hat webspam’ aanpakken

Google gaat de komende dagen zijn algoritmen aanpassen om zogenoemde black hat webspam nog beter te bestrijden. In begrijpelijk Nederlands: kwalijke zoekoptimalisatie.

Google onderscheidt ‘white hat’ en ‘black hat’ zoekoptimalisatie. De witte variant zijn valide technieken om sites hoger in de zoekresultaten te krijgen. De zwarte variant gebruikt een reeks van tactieken zoals keyword stuffing (een pagina vol trefwoorden) en overdreven linkuitwisseling (Link to me and I’ll link to you), maar ook het toevoegen van irrelevante woorden op pagina’s, zoals is te zien in dit voorbeeld:

Deze methode dragen bij tot informatievervuiling, vindt Google.

Waaruit de veranderingen precies bestaan wil Google niet prijsgeven, maar het bedrijf raadt SEO-specialisten aan zich netjes te gedragen. Google voert de algoritmen in voor alle talen en zegt dat de veranderingen percentueel zeker te merken zijn.

Deel dit bericht

13 Reacties

Nienke van de Haar

Lijkt mij een goed plan. Krijgen de White hat mensen de ruimte.

Sander Tamaëla

Google deed dit altijd al (black hat aan proberen te pakken), maar heeft nu extra filters geïntroduceerd die bepaalde vormen beter kan herkennen. Het voorbeeld dat gegeven wordt gaat niet over linkuitwisseling, maar over “unusual linking patterns”: Een tekst over één onderwerp waar links in staan over een ander onderwerp.

Jan Libbenga

@ Sander. Google geeft een aantal voorbeelden van ‘link schemes’.

van Druenen

Ik moet altijd hartelijk lachen om Google en hun geweldige verbeteringen. Google op de meest concurrerende termen en je ziet dat ze er steeds minder van bakken, denk aan hypotheek (aanvragen/berekenen/offerte) of geld lenen… Krijg je dit in de top 20:

nugeldlenen.com
vlotgeldlenen.nl
snel-geld-lenen.info
geld-lenen-direct.nl

Als je enkel naar de top 10 zou kijken en een link analyse zou doen kom je direct tientallen link farms tegen, blog spam en meer heerlijke black hat.

Google’s algoritme loopt altijd achter 🙂

w00tert

Vind het een beetje mager en teleurstellend artikel. Inhoudelijk is het maar erg vaag en weinig zeggend. Google is altijd bezig met black hat bestrijding. Over dit onderwerp en de aankomende vernieuwing is veel meer te zeggen dat wat er nu gedaan wordt.
Resultaat van dit artikel is dat mensen die er niks vanaf weten verkeerde conclusies gaan trekken en nog dommer uitkomen dan als ze niks gelezen hadden.

Nienke van de Haar

Ondanks dat inhoud wat mager is pleit het voor White Hat en daar gaat het om. Misschien een vervolg op dit artikel met meer concrete punten?

Jan Libbenga

Beetje erg luie reactie van je, wOOtert. Waarom ‘mensen die er niks vanaf weten verkeerde conclusies gaan trekken en nog dommer uitkomen dan als ze niks gelezen hadden’ moeten we maar weer raden. Wij stellen reacties op prijs, maar wees dan echt inhoudelijk. Aan schimpschoten hebben lezers niks.

Rogier

Geeft wel aan hoe wOOtert tegen de gemiddelde internetgebruiker aankijkt: dommerikken die je alles moet uitleggen. Drie keer raden: een techie zeker.

Menno

Beetje dubieuze maatregel dit. Stel ik wil een concurrent uit de Google rankings hebben dan bouw ik nu gewoon duizenden waardeloze links naar hun website (voor slechts $5 mogelijk bij fiverr). Het zou beter zijn als ze gewoon een ‘nul’ waarde toekennen aan de foute links, en gewoon pagina’s blijven ranken op goede links. Blijkbaar zijn ze prima in staat om goede en foute links van elkaar te onderscheiden.

Buitenspeelgoed

Niet iedereen is blij met deze aanpassingen, er zijn op de officiële blog van google 100derden boze reacties te lezen. Zo worden er voorbeelden gegeven van de zoekopdracht ‘make money online’ dan rankt er een lege, contentloze, website #1.. Ik ben benieuwd hoe snel er weer iets aangepast gaat worden!

Jan Klomp

Natuurlijk zijn daar boze reacties te lezen, vooral van bedrijfjes die een boterham verdienen met allerlei trucjes. En die weten dan altijd wel voorbeelden te noemen van pijnlijke missers.

Marketingsupply

Google is slim wat dat betreft en gebruikt o.a. de instant voorbeelden om dit soort technieken te onderscheppen

burs sorgulama

der zijn nog veel website’s met black hat constructies die aan de top ranken. Ik denk dat Google ze niet allemaal aan kon. begint een beetje uit de hand te lopen?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond