Deel dit artikel
-

Google gaat ‘computerhersenen’ bouwen

Google versnelt zijn ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie. Het trekt ‘s werelds beste experts op het gebied van quantum computing aan om de nieuwe generatie supersnelle computers te bouwen.

Het technologiebedrijf maakt bekend dat het een hardware-initiatief ontplooit om processoren voor quantum computing te ontwerpen en bouwen. Waar reguliere computers sommen achter elkaar uitrekenen kan een kwantumcomputer (Wikipedia) veel gelijktijdige sommen oplossen. Dat maakt ze ongekend snel.

Om deze technologische ontwikkeling binnenshuis te bespoedigen trekt het bedrijf John Martinis aan en zijn team van de Universiteit van Santa Barbara.

Google werkt al met de enige commercieel beschikbare kwantumcomputer, die van het bedrijf D-Wave. De daarbij opgedane kennis wordt nu binnen de eigen muren doorontwikkeld.

De zoekmachine investeert fors in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Enkele maanden geleden kocht het bijvoorbeeld het Engelse Deep Mind Technologies. Dat levert systemen voor deep learning, een geavanceerde vorm van machine learning. Dat wordt ook wel gezien als de algoritmische basis voor kunstmatige intelligentie. Wanneer gecombineerd met kwantumcomputers heeft Google niet alleen de softwarematige basis voor kunstmatige intelligentie, maar ook de hardware om dat te realiseren.

Google-oprichter Sergey Brin zei onlangs: “Het is aannemelijk dat er op enig moment intelligente machines zullen zijn die beter zijn dan mensen.”

*) In het oktobernummer van Emerce magazine verschijnt een achtergrondverhaal over de implicaties van machine learning en kunstmatige intelligentie voor online business.

Foto: Okko Pyykkö (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond