Deel dit artikel
-

Google bouwt geen datacenters meer in Middenmeer na bestuurlijke onrust

Een forse tegenvaller voor de gemeente Hollandse Kroon. Google ziet af van de bouw van nog drie grote datacenters in Middenmeer. Dat laat het bedrijf weten aan het Noordhollands Dagblad. Google gaat voorlopig ook geen hyperscale datacenters meer in andere delen van Nederland bouwen.

De storm van negatieve reacties op de komst van dergelijke datacenters zou wel eens de belangrijkste oorzaak kunnen zijn, evenals de onrust tussen Hollandse Kroon en de provincie Noord Holland.

Zo was er flinke kritiek op subsidies die bekostigd worden uit een opslag op de stroomrekening die burgers betalen en zijn er zorgen over het energie- en watergebruik, de ‘verdozing’ van de omgeving en de bereikbaarheid.

Gedeputeerde Staten van Noord Holland eisten in maart nog dat Microsoft voorlopig afziet van de bouw van een datacenter. Volgens het provinciebestuur is de recent verleende vergunning niet geldig, omdat niet de gemeente maar de provincie de dienst uitmaakt.

Hollandse Kroon wil de techreuzen natuurlijk graag binnenhouden. Via inkomsten uit leges en onroerendezaakbelasting voor datacenters kan de gemeentekas van Hollandse Kroon (met amper 48.000 inwoners) worden gespekt.

Uit een wob-verzoek van de Telegraaf blijkt dat in 2019 Google een korting van 70 procent zou krijgen mits zij alle vier datacenters gelijktijdig in de kop van Noord Holland zou gaan bouwen. Dat gaat dus niet meer door. Het internetbedrijf nam in december in de kop van Noord-Holland nog wel een tweede serverpark in gebruik in Middenmeer.

Van 2014 tot 2019 heeft Google totaal twee miljard euro geïnvesteerd in datacenters, onder meer in Eemshaven.

Het lijkt er overigens wel op dat Google de capaciteit van Eemshaven nog verder wil uitbreiden. Het college van Het Hogeland heeft onlangs ingestemd met een bestemmingsplan dat de aanleg van een 220kV-verbinding tussen een hoogspanningsstation aan de Robbenplaat en de vestiging van Google in de Eemshaven mogelijk moet maken.

In een verklaring aan Emerce laat Google weten: ‘Google is toegewijd is aan Nederland. Dat blijkt bijvoorbeeld ook uit de investering van 45 miljoen die we afgelopen week bekend maakten voor de aanleg van een nieuwe duurzame watervoorziening in Groningen. Onze totale datacenter investering in Nederland betreft op dit moment 2,5 miljard euro.’

Wel bevestigt Google dat er voorlopig geen additionele datacenterplannen zijn.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond