Deel dit artikel
-

Google gaat uitgevers betalen voor journalistiek

Google sluit licentie-overeenkomsten met nieuwsuitgevers in Duitsland, Australië en Brazilië. Kwaliteitsjournalistiek werk komt via deze route later dit jaar gratis beschikbaar in een nieuwe Google-dienst.

Dat bevestigt Brad Bender, een seniore manager van Googles nieuwsproducten, vanochtend aan de Financial Times. Details van de licentieovereenkomsten, zoals de namen van betrokken partijen en de financiële details, blijven ongewis. Wel ligt het budget hoger dan driehonderd miljoen euro, wat de zoekgigant vrijmaakte voor zijn News Initiatieve.

In de loop van dit jaar wil Googl een ‘nieuwe nieuwservaring’ introduceren. Dat kan van alles betekenen: van een nieuwe design van Google Nieuws tot een apart tabblad in search of integratie in Search. De exacte vorm moet nog blijken. Wat het doet is wel bekend: nieuwsconsumenten krijgen nieuws te lezen op de site van een uitgever waar ze normaalgesproken voor zouden moeten betalen. Betaalde kwaliteitsjournaistiek wordt gratis via Google.

Google licht toe: “Deelnemende uitgevers kunnen hun content te gelde maken met een enhanced storytelling experience die lezers laat inzoomen op meer complexe verhalen.”

Update 25-06-2020 11:38:
In een eerdere versie van dit verhaal stond ook Nederland vermeld als markt waar lokale licentiedeals zijn gesloten. Google bevestigt Duitsland, Australië en Brazilië, maar stelt dat hiervan in Nederland nu geen sprake is.

Foto: Pedro Simoes (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond