Deel dit artikel
-

Google: ‘Nieuwe activiteiten groeien goed’

De nieuwe activiteiten van Googles moederbedrijf, Alphabet, verliezen nog wel honderden miljoenen dollars maar zijn geen grote bleeders meer. De strenge financiële koers bij de experimentele tak van CFO Ruth Porat werkt. De core business groeit nog steeds met dubbele cijfers.

Zojuist publiceerde Alphabet de financiële cijfers over het vierde kwartaal van 2016 waar dit uit blijkt.

Onder de nieuwe activiteiten, in de boeken aangeduid met Other Bets, vallen zaken als Nest, Fiber, Verily (dat net een investering van 800 miljoen kreeg) zelfrijdende auto’s, Google Capital en Venture en robotbouwer Boston Dynamics. In 2016 heeft Porat er de touwtjes strakker aangetrokken. Experimenteren met nieuwe business is prima, maar er moet wel geld worden verdiend. En die kant lijkt het op nu op te gaan.

“Het momentum bij Googles nieuwe investeringen is uitstekend en bij Other Bets wordt doorlopend vooruitgang geboekt”, aldus de opperboekhouder van Alphabet. Operationele details geeft ze niet, want dan zou ze direct verklappen aan welke en hoeveel geheime projecten wordt gesleuteld.

De omzet van Other Bets kwam in het vierde kwartaal uit op 262 miljoen dollar, bijna een verdubbeling ten opzichte van de 150 miljoen een jaar geleden. Het operationele verlies daalde van 1,2 miljard naar 1,1 miljard, wat verhoudingsgewijs een resultaatstijging van de helft betekent. Het best scoren vermoedelijk de takken Nest, Fiber en Verily.

Alphabet als geheel noteert een aanzienlijk beter resultaat. De kwartaalomzet steeg met 22 procent tot 26,1 miljard dollar. Dat is 830 miljoen dollar beter dan analisten verwachtten. Hun winstverwachting werd niet gerealiseerd, wat het aandeel in de handel nabeurs een duwtje van -1,4 procent oplevert. De kwartaalwinst steeg van vijf naar 5,3 miljard dollar.

De omzetplus wordt volgens de leiding vooral veroorzaakt door het uitstekende resultaat van de exploitatie van mobiele reclame en bij YouTube.

https://www.youtube.com/watch?v=A0Gqd_r-8ng

Foto: Francisco Osorio (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond