Deel dit artikel
-

Google pakt uit met indrukwekkende AI demo’s op ontwikkelaarscongres

Google heeft vandaag zijn nieuwe AI-plannen onthuld op Google I/O, de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van de techreus. Dat het over AI zou gaan stond wel vast. Sinds de I/O van vorig jaar heeft Google onder meer Gemini geïntroduceerd, de concurrent van OpenAI’s ChatGPT.

Begin 2023 wist Google nog amper adequaat te reageren op de komst van ChatGPT. De overhaaste introductie van Bard kwam CEO Sundar Pichai op stevige interne kritiek te staan. De koers van het aandeel stortte 12 procent in na een flater tijdens de presentatie van Bard.

Inmiddels lijkt Google zijn achterstand aardig te hebben ingelopen. Bard heet tegenwoordig Gemini.De AI-assistent krijgt een snellere variant genaamd Gemini 1.5 Flash naast Gemini 1.0 en Gemini 1.5 Pro. De nieuwe Flash-versie kan sneller opdrachten verwerken, mede dankzij 2 miljoen ‘context windows’ die Gemini helpen om de wereld te begrijpen.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Gemini wordt onder meer geïntegreerd in Gmail om mails te doorzoeken en samen te vatten. Het AI hulpje dat ook helpen met het retourneren van een besteld artikelen aan de hand van het ontvangstbewijs. Of uit een pdf belangrijke punten aan te stippen.

Ook wordt AI gebruikt om oplichting tijdens chatgesprekken te detecteren. De functie, die zal worden ingebouwd in een toekomstige versie van Android, maakt gebruik van Gemini Nano, de kleinste versie van Googles Generative AI-aanbod.

Google voegt ook meer AI toe aan zijn zoekmachine, hoewel aanvankelijk alleen voor Amerikaanse gebruikers.

Verder werd een nieuwe videogenerator genaamd Veo gelanceerd, die met generatieve AI video’s met een resolutie van 1080p weet te ontwikkelen. Acteur en filmmaker Donald Glover toonde zijn eerste experimenten met Veo, die voorlopig alleen beschikbaar voor een kleine groep makers.

Zeer indrukwekkend was de demo rond Project Astra, een bril met camera, microfoon en luidspreker die allerlei vragen kan beantwoorden. Waar heb je mijn bril zien liggen? Wat doet de tweeter van een luidspreker, wat voor code zie ik op het scherm staan.

Het project is afkomstig uit de DeepMind-divisie van het bedrijf, maar het is onduidelijk wanneer het wordt geïntegreerd in Googles producten.

Google onthulde een AI datacenter chip familie Trillium die bijna vijf keer zo snel als de vorige versie. Daarmee concurreert Google met chipmaker Nvidia, die 80 procent van de markt in handen heeft. ‘De vraag van de industrie naar (machine learning)-computers is de afgelopen zes jaar met een factor 1 miljoen gegroeid,’ aldus CEO Sundar Pichai. De nieuwe chip zal eind 2024 beschikbaar zijn voor zijn cloudklanten.

Google Foto’s wordt met behulp van AI een stuk intelligenter. Ask Photos helpt je dank zij de AI chatbot Gemini bij het doorzoeken van je verzameling foto’s naar specifieke kenmerken. Bijvoorbeeld alle foto’s waarop de zwemlessen van je kind staan.

Google Foto’s wordt met behulp van AI een stuk intelligenter. Ask Photos helpt je dank zij de AI chatbot Gemini bij het doorzoeken van je verzameling foto’s naar specifieke kenmerken. Bijvoorbeeld alle foto’s waarop de zwemlessen van je kind staan.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond