Deel dit artikel
-

Google investeert 600 miljoen euro in nieuw datacenter in Groningen

Google kondigt vandaag de start van de bouw van een nieuw datacenter in Nederland aan, op het bedrijventerrein in Westpoort. Dit gaat gepaard met een investering van 600 miljoen euro.

Google verwacht in 2024 zijn datacenters en kantoren in Nederland te laten draaien op meer dan 90 procent koolstofvrije energie, gemeten op uurbasis, en daar komt dan ook de nadruk op te liggen.

Eerder dit jaar kondigde Google een zogenoemde Power Purchase Agreement (PPA) aan met Eneco en Shell voor 478MW, het grootste offshore windproject voor Google tot nu toe. Dit initiatief heeft als doel om de energievoorziening van de datacenters in Nederland verder koolstofvrij te maken. Samen met de bestaande PPAs in Nederland en de huidige energiemix in het land, helpen deze projecten ervoor te zorgen dat Google’s datacenters en kantoren in Nederland in 2024 meer dan 90 procent koolstofvrije energie zullen gebruiken, gemeten op uurbasis.

De nieuwe faciliteit in Westpoort wordt ook uitgerust voor off-site warmteterugwinning. Het opvangen van de warmte van datacenters biedt mogelijkheden voor energiebesparing en draagt lokaal bij aan de energietransitie. Er worden ook zonnepanelen op het dak geïnstalleerd, in lijn met het streven naar hernieuwbare energie.

Ook investeert Google in lokale waterbeheerprojecten in de provincie Groningen, zoals de aanleg van een dubbele dijk om de veiligheid tegen overstromingen te verbeteren en het gebruik van data om verzilting te voorkomen. Google heeft als doel om tegen 2030 gemiddeld 120 procent van het water dat wereldwijd gebruikt wordt in kantoren en datacenters terug te geven, en om de waterzekerheid te ondersteunen in gemeenschappen waar Google actief is. In 2021 investeerde Google in het opstarten van een waterzuiveringsinstallatie in Nederland die industrieel kanaalwater levert in de havengebieden van de Eemshaven, zoals het datacenter van Google, voor koelingsdoeleinden.

Google heeft meer dan 3,8 miljard euro geïnvesteerd in datacenters en aanverwante infrastructuur, inclusief de vandaag aangekondigde investering van 600 miljoen. Volgens het impactrapport van Google en Deloitte hebben de investeringen van Google in datacenters in Nederland tussen 2017 en 2022 gemiddeld ongeveer 840 miljoen per jaar aan directe, 700 miljoen aan indirecte, en 200 miljoen aan afgeleide economische impact gegenereerd, gemeten naar het BBP. De nieuwe vestiging in Westpoort levert nog eens 125 directe banen op.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond