Deel dit artikel
-

Google I/O: al ruim 3 miljard Android apparaten

Er zijn inmiddels 3 miljard Android apparaten wereldwijd. Dat vertelde Google vandaag bij de presentatie van zijn nieuwste Android ontwerp voor Android 12 en Chrome OS, Material You. Het ontwerp kan vergaand gepersonaliseerd worden, qua kleur, maar ook qua kaders.

Android 12 biedt ook meer inzicht in privacygegevens via een vernieuwd Privacy Dashboard en zou beter moeten werken met Chrome OS, Android Auto en Android TV. Het instellingenmenu krijgt extra knoppen voor Google Pay en Home Controls.

Het nieuwe ontwerp, met opvallend felle kleuren, lijkt wel een uitdaging te worden voor fabrikanten als Samsung, die vaak nog een eigen schil aan Android toevoegen.

Het nieuwe ontwerp zal dit najaar eerst worden geïntroduceerd in Google Pixel smartphones. Android 12 bèta is echter al gelijk beschikbaar voor smartphones van zeker twaalf merken, ASUS, OnePlus, Oppo, Vivo, Realme, Sharp, Tecno, TCL, ZTE en Xiaomi.

Ook Wear OS 3 uit de doeken gedaan, systeemsoftware voor slimme horloges en fitness trackers. Het is vijf jaar geleden dat Wear 2 werd vrijgegeven. De nieuwe versie wordt onder meer ontwikkeld met Samsung. Samsung en Google voegen Tizen voor smartwatches en Wear OS samen in één besturingssysteem. Ook Fitbit, nu onderdeel van Google, gaat het besturingssysteem gebruiken.

Google stond vanavond vanuit zijn Californische campus in Mountain View langer stil bij verschillende innovaties uit zijn softwarelabs, onder meer op het gebied van quantumcomputing, kunstmatige intelligentie en slimme routering in Google Maps.

Er werd een verwijderfunctie voor de Google Zoeken-app getoond en het nieuwe algoritme LaMDA, Language Model for Dialogue Applications, waarmee je ‘livegesprekken’ kunt voeren met objecten, zoals een papieren vliegtuigje of de dwergplaneet Pluto. Praktische toepassingen voor dit taalmodel zijn er nog niet.

Google gaat onder meer  zijn videovergaderdienst Meet integreren in Docs, Sheets en Slides, waardoor documenten beter gedeeld kunnen worden. Ook komt Google met nieuwe functies voor Workspace onder de naam Smart Canvas. Teams kunnen van Canvas projecten beheren en taken verdelen.

Google gaat gebruikers zeer binnenkort waarschuwen als hun wachtwoord is gelekt. Een virtuele assistent gaat helpen bij het bedenken van een sterk, moeilijk te kraken wachtwoord.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond