Deel dit artikel
-

Pixel Watch dit najaar samen met Pixel 7

Google heeft op zijn I/O ontwikkelaarscongres, voor het eerst weer met publiek, zijn eerste eigen slimme horloge onthuld. De smartwatch komt er niet eerder dan in het najaar, wanneer de Pixel 7 smartphones moeten verschijnen. Volgend jaar komt er ook een Pixel Tablet.

Google lanceerde jaren geleden Gear OS in de hoop dat verschillende fabrikanten de software zouden adopteren, net als Android op smartphones. Dat viel tegen. Apple heeft de markt voor slimme horloges stevig in handen.

Google werkte eerder al aan een smartwatch, maar koos er in 2016 voor om de ontwikkeling ervan staken en in plaats daarvan te focussen op samenwerking met partnerbedrijven.

In een poging meer greep te krijgen op de smartwatchmarkt, nam Google in 2019 fitnesstracker-maker Fitbit over voor 2,1 miljard dollar (omgerekend 1,88 miljard euro).

Toch wordt Pixel Watch niet als FitBit-product gelanceerd, mogelijk omdat Fitbit zich toch vooral profileert als sportmerk. Wel zal het horloge diverse sportfuncties krijgen, ontwikkeld door FitBit.

Google lanceerde zoals verwacht ook een betaalbare versie van zijn premiumsmartphone Pixel. Er is een 6,1-inch 60Hz-scherm en het toestel gebruikt Googles eigen Tensor-chip. met 6 GB RAM en Titan M2 voor beveiliging. De 4.306 mAh-batterij (met snel opladen) zorgt ervoor dat de smartphone 72 uur kan worden gebruikt met de Extreme Battery Saver.

Andere opmerkelijke specificaties zijn Wi-Fi 6 (802.11ax) en 6E (6GHz) met MIMO en Bluetooth 5.2 met ‘dubbele antennes voor verbeterde kwaliteit en verbinding.’ Er zijn verder stereoluidsprekers en twee microfoons.

De Google Pixel 5a werd onthuld in augustus 2021. Zijn opvolger komt daarmee eerder op de markt. De Pixel 5a was alleen in de Verenigde Staten en Japan uitgebracht vanwege het wereldwijde chiptekort.

De Google Pixel 6a is vanaf 21 juli verkrijgbaar in de Verenigde Staten voor 449 dollar. Tot nu toe waren de toestellen niet te koop in de Benelux, wel verkrijgbaar via import.

Google refereerde kort ook aan Pixel Tablet, een opvolger van Pixel Slate, die draaide op Chrome OS. De tablet zal pas volgend jaar uitkomen.

Software

Het ging niet alleen over hardware. Google Maps wordt verder uitgebreid met bezienswaardigheden, suggesties voor plaatsen om meer over te weten te komen of te bezoeken, en weergave van de binnenkant van sommige gebouwen. Ook zijn straks alternatieve weergaven van bepaalde gebieden te zien, zoals ’s nachts, bij slecht weer of in drukke omstandigheden. Vooralsnog is dit alleen mogelijk met Los Angeles, Londen, New York, San Francisco en Tokio.

Google Translate krijgt ondersteuning voor nog eens 24 nieuwe talen en dialecten, waaronder Dhivehi (Malediven), Guarani (Paraguay en Bolivia, Argentinië en Brazilië), Koerdisch (Irak) en Sanskriet (India).

Google heeft ook nieuwe functies aangekondigd voor zijn spraakgestuurde Assistent. Zo kunnen apparaten met ingebouwde camera automatisch reageren op vragen zonder deze vooraf te laten gaan door ‘Hey Google’. Je hoeft alleen maar te kijken naar het apparaat. De Assistent weet nu ook raad met Kleine onderbrekingen of correcties.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond