Deel dit artikel
-

Google koopt DoubleClick voor 3,1 miljard dollar

Google heeft voor een bedrag van 3,1 miljard dollar het Amerikaanse advertentiebedrijf DoubleClick overgenomen. Met de overname krijgt Google nieuwe advertentietechnologie in huis en breidt het haar advertentienetwerk uit. Google hoopt door de overname flinke stappen te maken op het gebied van grafische en videoadvertenties.

Google maakte de overname vrijdagavond bekend. DoubleClick is gespecialiseerd in technologie op het gebied van beeldadvertenties. Het belangrijkste product is DART.

Bij investeringsmaatschappij Hellman & Freidman en JMI Equite gingen afgelopen weekend de champagneflessen van de kurk. De investeringsbedrijven kochten in 2005 een meerderheidsbelang in DoubleClick. Volgens The Wall Street Journal hebben de investeringsmaatschappijen met de investering een winst van zo'n 800 procent gemaakt.

Overigens was Google niet de enige prominente partij die aasde op DoubleClick. Ook AOL, Microsoft en Yahoo zouden belangstelling hebben gehad. Emerce berichtte eerder over een mogelijk bod van 2 miljard dollar van Microsoft op DoubleClick.

Wat Google verwacht
In een persbericht zegt Eric Schmidt, Google's CEO, dat hij verwacht dat door de overname Google flinke stappen kan zetten op het gebied van grafische advertenties. Hoewel Google al experimenteert met andere vormen dan tekstadvertenties, hoopt Schmidt dat met de kennis en technologie van DoubleClick er nu een echte doorbraak komt.

YouTube
In 2006 kocht DoubleClick videoadvertentiebedrijf Klipmart. Met die aankoop zette DoubleClick zich in één klap neer als voortrekker op het gebied van online video-advertenties. Die kennis zal Google onder meer goed van pas komen bij de ontwikkeling van advertentiemodellen voor YouTube, dat het bedrijf vorig jaar voor bijna 1,7 miljard dollar kocht.

In maart nam DoubleClick het Engelse bedrijf Tangozebra over. Tangozebra is gespecialiseerd in het uitserveren van multimediale advertenties op breedbandkanalen als mobiele telefoon, podcasts en digitale video.

Deel dit bericht

1 Reactie

Yuri van Geest

http://yuri.typepad.com/yuri_blog/2007/04/googledoublecli.html  Meer analyses over de voor- en nadelen van deze deal voor Google in deze link boven.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond