Deel dit artikel
-

Google koopt open source cloudspecialist mobiele telecom

Voor een onbekend bedrag heeft Google de start-up MobiledgeX overgenomen. Diens software zal open source worden aangeboden aan de mobiele telecomindustrie. Dat geeft Google een positie richting telecomaanbieders die zich transformeren richting clouddiensten.

De overname werd eind vorige week bevestigd door Google. Verder worden er geen details bekendgemaakt. De CEO is opgestapt.

MobiledgeX is in 2018 opgericht en werkte voornamelijk met financiering van Deutsche Telekom. Het bedrijf claimt dat het voor 25 mobiele telecomaanbieders werkt. Het ontwikkelde een manier om vanuit een interface zakelijke applicaties te beheren, waar ze ook draaien in het telecomnetwerk. De markt vraagt steeds meer naar beheermogelijkheden voor software aan de randen van de netwerken, zo dicht mogelijk bij de eindgebruiker. Dat is efficiënt in termen van netwerkbelasting en kosten.

Edgesoftware draait steeds vaker in de clouds van partijen als Amazon, Google en Microsoft. Zij hebben daarvoor de expertise, telecombedrijven en -leveranciers in mindere mate.

Het open sourcen van MobiledgeX houdt in, dat Google een zeker deel van de doorontwikkeling van de schakelkast voor cloudsoftware aan de markt overlaat. Een deel van deze markt in de telecomwereld is nu in handen van Red Hat.

Open sourcing betekent niet per se dat de markt de roadmap gaat bepalen. Webbrowser Google Chrome, bijvoorbeeld, wordt ontwikkeld vanuit het open source pakket Chromium. Daar is Google toch nog steeds de dominante partij, ondanks de vrije beschikbaarheid van de broncode.

Tot de applicatie-ontwikkelaars die MobiledgeX gebruikten voor hun app-uitrol behoren partijen in media en entertainment, fabricage, automotive, gezondheidszorg en retail.

Photo by Arthur Osipyan on Unsplash

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond