Deel dit artikel
-

Google mag datacenter bouwen in Wieringermeer

Google mag beginnen aan de bouw van een datacenter op het Agriport A7-terrein in Noord-Holland. Eerder dit jaar heeft moederbedrijf Alphabet daar 70 hectare grond gekocht.

De gemeente Hollands Kroon heeft de benodigde omgevingsvergunning verstrekt.

Google heeft voor de locatie gekozen vanwege de aanwezigheid van veel grote broeikassen die veel stroom nodig hebben. Tegen de bouw van een 70KV transformatorstation is geen doorslaggevend bezwaar gekomen, meldt de gemeente (PDF).

Het datacenter wordt de tweede van Google in Nederland na die in de Groningse Eemshaven. In Eemshaven worden vooral de cloudactiviteiten ondersteund. Welke plannen Google heeft met het tweede datacenter is niet bekend, ook niet wanneer die wordt opgeleverd.

Het servercentrum van Google komt te liggen aan de Tussenweg 8 in de Wieringermeer en wordt het tweede grote serverpark in Hollands Kroon. Microsoft heeft namelijk al een groot datacentrum op Agriport langs de A7.

Deel dit bericht

1 Reactie

Info

Broeikassen zijn glastuinbouw bedrijven en die hebben veel warmte nodig. De datacenters hebben dat over want die moeten hun systemen koelen. De warmte kan dan gebruikt worden in de kassen van de glastuinbouw bedrijven. Sommige glastuinbouw bedrijven leveren ook groene stroom door WKK’s en kunnen dit aan Google leveren.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond