Deel dit artikel
-

Google moet verwijzing naar NRC-artikel verwijderen

Google moet van de rechtbank een verwijzing naar een artikel van NRC Handelsblad verwijderen vanwege de vermelding van ‘evident strafrechtelijke persoonsgegevens’. Dat blijkt uit een dezer dagen gepubliceerd vonnis.

In het artikel wordt verslag wordt gedaan van een strafproces, waarbij de naam van de verzoeker, artiestenmanager in de muziekindustrie, volledig wordt vermeld.

Google heeft ieder verwijderverzoek afgewezen. De essentiële functie van zoekmachines zou volgens het bedrijf onaanvaardbaar worden beperkt als het voor exploitanten van zoekmachines categorisch zou zijn verboden aan het publiek koppelingen ter beschikking te stellen naar publicaties waarin wordt bericht over strafrechtelijke verdenkingen of veroordelingen.

De rechter ziet onvoldoende zwaarwegend publiek belang. Ook kan Google zich niet beroepen op de zogenoemde journalistieke exceptie.

Via het Britse Hooggerechtshof heeft een zakenman het een dezer dagen voor elkaar gekregen dat Google verwijzingen naar artikelen over een veroordeling in het verleden moet verwijderen. Een andere zakenman die werd veroordeeld voor een ernstiger vergrijp kreeg van de rechters nul op het rekest.

In het eerste geval moet Google elf verwijzingen wissen. Een verzoek voor schadevergoeding werd in beide gevallen afgewezen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond