Deel dit artikel
-

Google neemt duurzaam datacenter in Eemshaven in gebruik

Minister Henk Kamp, internetondernemer Ben Woldring en verschillende kinderen uit de provincie Groningen hebben vandaag het nieuwe datacenter van Google in Eemshaven geopend. Met de bouw daarvan is 600 miljoen euro gemoeid.

Het datacenter wordt gebruikt voor de clouddiensten van Google, die daarvoor duurzame energie aangeleverd krijgt door een windpark in het nabijgelegen Delfzijl. Google zal daarnaast ook groene stroom afnemen van Windpark Krammer in Zeeland, een initiatief van een coöperatie van 4.000 particulieren.

De datacenters halen overigens 3,5 keer meer rekenkracht uit dezelfde hoeveelheid energie als vijf jaar geleden. De datacenters maken bovendien veel efficiënter gebruik van rekenbronnen dan traditionele serverparken.

De bouw van het datacenter nam twee jaar in beslag. Tijdens deze fase werkten er dagelijks gemiddeld 1500 personen op locatie, zo meldt Google zelf. Inmiddels werken er tweehonderd mensen in diverse functies, van computertechnici tot bouwkundigen en elektrotechnici en van cateringmedewerkers tot beveiligingspersoneel.

Google is verder ook betrokken bij allerlei initiatieven in de regio zoals programmeerles aan scholieren (in samenwerking met de Hanze Hogeschool), diverse natuurprojecten en De Digitale Werkplaats, waarmee Google studenten en ondernemers de mogelijkheid biedt om hun digitale vaardigheden te verbeteren.

Google maakte vandaag bekend dat het volgend jaar zijn wereldwijde activiteiten volledig op duurzame energie zal laten draaien, met inbegrip van datacentra en kantoren.

Google ging in 2010 van start met de grootschalige inkoop van groene stroom en heeft reeds voor de levering van 2,6 GW getekend. Het bedrijf is daarmee ’s werelds grootste zakelijke inkoper van hernieuwbare energie.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond