Deel dit artikel
-

Google nestelt Shopping in YouTube

Google probeert zijn zoekmachine voor webwinkels Shopping nauwer te vervlechten met YouTube, zo laten eerste proeven in de Verenigde Staten zien.

Videokijkers krijgen onder bepaalde omstandigheden onder filmpjes aanbevelingen voor producten te zien of tarieven voor bepaalde items. Op mobieltjes zal het het commerciële blok onder filmpjes zijn waar nu al reclame voor bijvoorbeeld apps staat. De productreclames brengen belangstellenden met een klik direct naar Google Express.

Google Express is de geïntegreerde e-commerceomgeving van Google. Daaraan nemen nu zo’n 1.300 winkels deel. Zij laten hun productfeeds opnemen in de zoekmachine en wanneer iemand daadwerkelijk een item aanschaft betaalt de winkelier een commissie van zo’n 12 procent. Daarbij komt de consument nooit op de site van de webshop terecht. Hij blijft in de omgeving van de technologiegigant.

Ook Instagram en Pinterest hebben dergelijke advertentieformaten ontwikkeld om geadverteerde producten meteen te kunnen bestellen.

In de VS is Google van plan om Express te hernoemen tot Google Shopping. Dat zou ook een indicatie kunnen zijn dat de geïntegreerde e-commercebeleving ook op enig moment naar Europa komt. Mocht het bedrijf dat overwegen dan speelt de Europese monopolieuitspraak over Shopping zeker een rol in het uiteindelijk besluit om dat wel of niet te doen.

Een reden om dat wel te doen, is dat de marktmacht van Amazon in Europa nog niet zo groot is als in de VS. Daar gaat namelijk iedere digitale e-commercedollar naar Amazon.com. In sommige landen, Duitsland bijvoorbeeld, domineert Amazon de lokale e-commercemarkt al.

De reden voor de introductie van Shopping-reclame bij YouTube ligt volgens The Information, dat het nieuws brengt, ook direct bij Amazons dominante positie in de VS. Google moet alle zeilen bijzetten om op het gebied van digitale handel een serieuze rol te blijven spelen. Op de bijbehorende reclamemarkt draait Amazon inmiddels ook al een jaaromzet van tien miljard dollar.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond