Deel dit artikel
-

Google onder actiever toezicht Britse privacywaakhond

Google accepteert een derde partij die toezicht houdt op nieuwe ontwikkelingen in Chrome. Meer specifiek: het uitfaseren van 3rd party cookies en het invoeren van Googles eigen opvolger daarvan.

Het betreft hier de ontwikkeling van systemen onder, wat Google noemt, de Privacy Sandbox. Dat is het nieuwe systeem in Chrome dat enerzijds de privacy van gebruikers moet beschermen maar anderzijds adverteerders mogelijkheden tot reclametargeting biedt.

Critici stellen dat browsers helemaal geen ingebakken reclamesystemen zouden mogen bevatten. Helemaal niet als de eigenaar van de browser ook de leverancier van het reclamesysteem is. De Britse toezichthouder Competition and Markets Authority (CMA) denkt daar anders over.

In een korte marktupdate vertelt Google dat het zijn Privacy Sandbox vanaf nu gaat bouwen in samenspraak met de CMA. Softwareontwikkeling en testen worden gedaan met een actieve rol voor de toezichthouder. Er komt ook een systeem waarmee de oplossingen van disputen kunnen worden gevolgd. Niet enkel op papier, maar ook of dat in de praktijk correct wordt toegepast.

Als de Britse toezichthouder Googles softwarevoorstellen goedkeurt, rolt de maker van Chrome deze internationaal uit. Engeland is geen onderdeel meer van de EU, dus Britse beslissingen zeggen niet automatisch iets over Googles positie onder Europees recht.

Een meer gedetailleerde beschrijving van Googles voorstel is te lezen op de site van de CMA.

Uiterlijk in 2023 verdwijnt uit Chrome de optie tot tracking en profilering van internetgebruikers door reclamedoeleinden. Die opties gaan naar opt-in, wat in de praktijk bijna niemand zal doen. Google bouwt vanuit project Privacy Sandbox aan alternatieven, waarvan FLoC een belangrijke is.

Begin dit jaar kondigde de Engelse toezichthouder Consument & Markt een onderzoek aan naar deze praktijk. De techreus schoot daarop in een actieve houding en legt zijn nieuwe initiatieven op gecoördineerde wijze doorlopend voor aan de toezichthouder. Deze krijgt binnen de nieuwe afspraken nog een iets actievere rol toebedeeld.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond