Deel dit artikel
-

Google wil rechtszaak ontlopen door minnelijk te schikken

Amerikaanse staten beschuldigen Google van oneerlijke praktijken ten gunste van zijn Play Store, de appwinkel van Googles Android. De zaak wordt nu minnelijk geschikt.

Google wil verschillende gerelateerde antitrustzaken in de VS met betrekking tot het mobiele besturingssysteem Android minnelijk schikken. Oftewel afkopen. Dat is maandag bekend gemaakt door de bevoegde rechtbank in Californië. Verdere details ontbreken nog.

Het is daarom ook onduidelijk welke gevolgen de overeenkomst heeft voor Google en hoeveel het moederbedrijf Alphabet zou moeten betalen. Details worden medio oktober tijdens een hoorzitting meegedeeld.

Als de schikking er komt, ontloopt Google een rechtszaak die is aangespannen door tientallen Amerikaanse staten en 21 miljoen gebruikers. Zij stellen dat Google zijn marktmacht misbruikt om de concurrentie te belemmeren.

De Play Store van Google, met een aandeel van 90 procent in de VS, heeft de facto een monopolie als Android-marktplaats. Google sluit volgens de beschuldigingen contracten af met uitsluitingscriteria en werpt allerlei technische hindernissen op. Daarnaast zou Google de prijzen van apps kunstmatig hoog houden door 30 procent commissie te rekenen.

Eind vorig jaar werd de rechtszaak van de Amerikaanse staat (zaak nr.: 21-cv-05227) gecombineerd met een rechtszaak (zaak nr.: 21-md-02981), waarin 21 miljoen Android-gebruikers compensatie eisten voor hoge Android-prijzen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond