Deel dit artikel
-

Google: de reus van 50 miljard dollar

De omzet van Google is vorig jaar voor het eerst in zijn bestaan boven de 50 miljard dollar gekomen. Dat is fors hoger dan de 37,9 miljard dollar die een jaar eerder werd geboekt. Ook de winst is een miljard dollar gestegen naar 10,7 miljard dollar.

Google behaalde die winst dankzij een sterk gestegen vraag naar internetadvertenties. De inkomsten daaruit namen met bijna een vijfde toe, beter dan de analisten hadden verwacht.

Toch is er reden tot lichte zorg, want de kost per klik steeg weliswaar twee procent in het laatste kwartaal, dat was wel weer zes procent minder dan een jaar geleden. Voor een deel komt dat door de sterke groei van Androidsoftware. Er worden één miljoen Androidapparaten per dag geactiveerd, maar het is moeilijker om via mobiele telefoons advertenties te verkopen, vooral wanneer gebruikers via Google zoeken op andere mobiele telefoons zoals de iPhone. Google moet de inkomsten dan met Apple delen. En dus is de kost per klik vijf kwartalen achtereen gedaald. Eigenlijk heeft Google geluk gehad dat het aantal betaalde kliks is toegenomen.

Analisten waren wel lichtelijk teleurgesteld door de omzet over het vierde kwartaal van 14,42 dollar. Het nettoresultaat (zonder betalingen aan advertentiepartner) steeg echter dertien procent naar 11,34 miljard dollar. Van de omzet komt tegenwoordig meer dan de helft van buiten de VS, maar dochter Motorola Mobile verloor weer eens geld, 152 miljoen in het vierde kwartaal.

Nog wat cijfers: Google heeft nu 48,1 miljard dollar aan vermogen opgebouwd. Het aantal werknemers is gestegen, inclusief Motorola gaat het om 53.861, waarvan er 37.544 voor Google zelf werken.

Of 2013 ook zo florissant zal verlopen, is de vraag. Brussel dreigt Google met een megaboete omdat het bedrijf zijn dominante zoekmachine op het internet gebruikt om meer geld te verdienen.Meer dan negentig procent van alle zoekopdrachten in Europa loopt via Google.

De complete cijfers over 2012 staat hier.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond