Deel dit artikel
-

Google ‘sloopt’ beurskoers TomTom

Google heeft woensdag een nieuwe, gratis mobiele navigatiedienst met spraakherkenning gelanceerd. De aanval van Google op de navigatiemarkt deed de koers van TomTom dalen met 21 procent. TomTom zag na de presentatie van de kwartaalcijfers de koers al 9 procent naar beneden vallen.

De nieuwe dienst van Google is enkel nog beschikbaar voor Android. De eerste telefoon die Google Maps Navigation draait en het besturingssysteem Android 2.0 is de Droid van Motorola.

De applicatie, nu nog enkel voor Android, zal naar alle waarschijnlijkheid ook voor andere mobiele platforms beschikbaar komen. Voor andere aanbieders is het een doorn in het oog dat Google de dienst gratis ter beschikking stelt. De prijs van TomToms navigatiesoftware is bijvoorbeeld tot 20 keer duurder dan wat andere producenten vragen voor navigatiediensten op hun Apple-telefoon.

Voordelen

De navigatiedienst van Google kent meerdere voordelen ten opzichte van zijn concurrenten. Zo is werkt Google Maps Navigation samen met verschillende andere Google-diensten, als Google Maps, Streetview, stemherkenning en search. De gebruiker kan bijvoorbeeld vragen naar een pizzeria in een bepaalde wijk in New York. Wanneer deze te vinden is in de zoekmachine, dan verschijnt het adres ook op de navigatieapplicatie. Een schat aan informatie waar de andere concurrenten uit de navigatiemarkt niet tegenop kunnen.

De dienst mag dan gratis zijn, Google hoopt wel geld te verdienen met de search advertenties.

Zoeken naar een adres in de applicatie is ook mogelijk zonder exact adres op te geven. Met de opdracht voor een bedrijfsnaam, als New York Pizza, of een soort bedrijf, pizzeria, kan de reiziger ook zoeken. Andere voordelen boven andere navigatiesoftware is, naast de verbondenheid met het web, dat de gebruiker een stemopdracht kan geven.

Er is bovendien verkeersinformatie beschikbaar, gegenereerd uit publieke -en andere databronnen. En met Street View worden gedetailleerde beelden gegeven van de straat. Onderweg naar de eindbestemming kan er gezocht worden naar andere bedrijven, gasstations, restaurants of parkeerplekken.

Het lijkt er niet op dat de dienst snel in Nederland beschikbaar zal zijn. Met de lancering van andere diensten in de Verenigde Staten nam Google de tijd om de dienst vervolgens in andere landen uit te rollen. Zo zat er 2 jaar tussen de lancering van Street View in de Verenigde Staten en ons land. Bij de nieuwe navigatiedienst wordt de uitrol nog eens bemoeilijkt door de spraakherkenning die omgezet zou moeten worden naar het Nederlands.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond