Deel dit artikel
-

Google sluit groene energiecontracten met Shell en Eneco

Google gaat groene windenergie inkopen bij twee nog te bouwen windparken van Shell en Eneco. De techreus noemt het de grootste offshorewindcontracten waar het tot nu toe afneemt.

Het gaat om 478 megawatt aan koolstofvrije energiecapaciteit die de partijen willen realiseren op de twee nieuwe offshore-windparken: HKN V and HKW VI. Eerstgenoemde is recent in bedrijf genomen. De tweede moet nog worden gebouwd.

Dit moet in de regio een wezenlijke bijdragen geven aan het streven om tegen 2030 een netto nul-uitstoot te bereiken voor alle eigen activiteiten. Dat omvat alle kantoren en datacentra. Netto houdt in, dat er niet elders in de energieketen nog vuile productie wordt gecompenseerd maar alle stroom daadwerkelijk uit natuurlijke bronnen komt.

Google zegt in een verklaring: “De komende jaren zullen onze activiteiten naar verwachting negentig procent koolstofvrije energie bereiken in niet alleen Nederland, maar ook in Italië en Polen, en bijna 85 procent in België. Deze mijlpaal is het resultaat van stroomafnameovereenkomsten die we de afgelopen zes maanden hebben afgesloten voor meer dan zevenhonderd megawatt aan schone energie.”

Nederlandse zakelijke klanten profiteren hier twee keer van. Ten eerste weten ze dat hun digitale leverancier groen opereert. Maar minstens zo belangrijk is, dat de Google vrij nauwkeurig per zakelijke gebruiker vastlegt en rapporteert hoeveel energie hij consumeert. Deze bedrijven kunnen deze data in hun eigen duurzaamheidsrapportages meenemen, bijvoorbeeld in het kader van de CSRD-richtlijn.

Foto: Jinterwas (cc)

Deel dit bericht

5 Reacties

Pieter

Omdat Google alle groene stroom koopt, krijgen huishoudens minder groene stroom; het is een leuk verhaaltje voor Google maar netto schieten we er niks mee op tenzij Google zijn eigen dedicated groene stroom parken laat bouwen is het puur slechtd een wassen neus.

Erwin Boogert

Dag Pieter, kun je die claim aannemelijk maken met een concrete onderbouwing?

Pieter

Wanneer een grootverbruiker zoals Google groene stroom koopt binnen de bestaande capaciteit van hernieuwbare energiebronnen, zonder direct zelf te investeren in nieuwe productiecapaciteit (zoals het bouwen van windmolenparken) is het resultaat simpel; er is minder groene stroom beschikbaar voor huishoudens / andere gebruikers.

Dit kan zelfs leiden tot een verdringingseffect, waarbij huishoudens en kleinere bedrijven minder toegang hebben tot groene stroom of hogere prijzen moeten betalen.

Erwin Boogert

Helder. Dankjewel. In dit geval gaat het om nieuwe capaciteit.

“We are aiming to have the wind farm fully operational and commissioned in 2026.” (windpark HKW VI).

Windpark HKN V moest, voor zover ik kan nagaan, eind ’23 operationeel zijn.

Pieter

Erwin, dat is niet correct, attans niet in deze context!

Het gaat om windparken van Shell en Eneco, niet van Google. Google vergroot dus niet de hoeveelheid beschikbare groene energie, maar neemt gewoon af, met als gevolg wat ik hierboven heb beschreven.

Het is dus niet meer dan een ‘publiciteitsstunt’, het is gebruik van beschikbare energie van Shell en Eneco; en niet het bijdragen aan het vergroten van de beschikbare hoeveelheid energie.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond