Deel dit artikel
-

Google stopt met API voor het zoeken van vliegtickets

Google stopt volgend jaar april met de QPX Express API, die het mogelijk maakt om prijzen en beschikbaarheid van vliegtickets te vergelijken. Nieuwe gebruikers worden niet meer geaccepteerd, bestaande krijgen korting op de tarieven.

De focus van Google op het gebied van reizen lijkt hiermee verschoven te zijn van tools voor developers naar consumententools.

De verwachting is dat met name een groot aantal travel start-ups die via de API vluchten verkopen en daar op affiliate-basis geld mee verdienen, de dupe zullen zijn van deze stap van Google. Hoeveel gebruikers er zijn en wat Google verdient met de QPX Express API is niet bekend. Voor de gedupeerden zijn er uiteraard alternatieven voorhanden, zoals Skyscanner, Fareportal en Skypicker.

Google heeft zelf de Flights-dienst voor consumenten die vliegtickets willen boeken. Met het afschaffen van de API neemt de zoekmachine dus concurrenten de wind uit de zeilen. Zelf zegt Google tegen TechCrunch dat het tegenvallende gebruik de reden is van het stopzetten van QPX Express API. De versie voor grotere bedrijven, QPX Enterprise, blijft wel bestaan.

Verder houdt Google vanaf december op met de mobiele app OnTheFly, waarmee vliegtickets kunnen worden gezocht. Gebruikers kunnen terecht bij Google Flights, aldus de internetgigant.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond