Deel dit artikel
-

Google stopt met Google News bij invoering linktaks

Google stopt met de dienst Google News als Europa akkoord gaat met de invoering van een ‘linktaks’, onderdeel van het nieuwe Europese auteursrecht. Dat zegt Richard Gingras, hoofd nieuws bij Google, tegen The Guardian.

Wanneer de linkbelasting wordt doorgevoerd moeten bedrijven zoals Google uitgevers een vergoeding betalen voor het weergeven van nieuwsfragmenten.

Het Europees Parlement ging in september akkoord met het hervormde auteursrecht. De Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad van Ministers moeten het nog wel eens worden over de definitieve tekst. Daar is volgens Gingras het wachten op.

In Spanje geldt al sinds 2014 een verplichte betaling voor het gebruik van nieuwsfragmenten. Toen Google daarmee stopte, raakten uitgevers veel bezoekers kwijt. Google verdient overigens niet met Google News.

Deel dit bericht

1 Reactie

Anneke van Dien

Dat is natuurlijk omgekeerd redeneren, ‘fake nieuws’ :).

Uitgevers raken geen bezoekers kwijt door google news, en kregen al helemaal geen ‘nieuw’ bezoek. Merken als VK, AD, Telegraaf, NU, krijgen bezoek omdat ze ‘top of mind’ zijn, en zijn een startpunt.

Google news levert alleen bezoekers die anders al bij deze titels kwamen. En organic search daalt, omdat een steeds groter deel van de zoekresultaten uit shopping, video, en advertenties bestaat.

Dus.. leuke PR redenering, maar een drogreden.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond