Deel dit artikel
-

Google strooit met Cloud-kortingen voor wetenschappers

Honderden Amerikaanse universiteiten en onderzoeksinstanties kunnen goedkoper gebruik gaan maken van Google Cloud Platform. Het technologiebedrijf verbindt zich aan Internet2 en biedt leden extra korting bovenop de reguliere kortingen voor onderwijs- en onderzoeksinstanties.

Veeleisende onderzoekers en techneuten zullen verheugd zijn met de toegang tot Googles TPU’s, razendsnelle processoren, en netwerktoegang op Layer 3. De afdeling Administratie & Boekhouding van de universiteiten zullen eerder aanslaan op de extra korting die ze krijgen. Google maakte de samenwerking met Internet2 net voor het weekend bekend.

Dit betreft een volgende stap in de uitrol van het cloudplatform van de technologiegigant. Er worden jaarlijks miljarden dollars geïnvesteerd in de bouw en doorontwikkeling van cloudproducten. Praktisch gezien gaat het om specialistische apps voor opslag, verwerking, gebruik en vervoer van data. Google houdt op dit vlak een inhaalrace met Amazon, dat jaren meer ervaring heeft.

Overigens is Google lang niet de enige leverancier van clouddiensten aan Internet2. Wetenschappers kunnen kiezen uit tientallen aanbieders.

De Europese tegenhanger van Internet2 is Géant, waar bijvoorbeeld Surfnet vanuit Nederland lid van is. In tegenstelling tot Amazon en Microsoft heeft Google geen contract met Géant.

Foto: Robbie Shade (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond