Deel dit artikel
-

Google treft schikking met Amerikaanse waakhond

Google heeft een schikking getroffen met de Federal Trade Commission (FTC) om een dreigende antitrust-rechtszaak af te wenden. Die schikking hing al een maand al in de lucht.

Google gaat het aantal product-, restaurant- en reisbesprekingen, ook wel bekend als ‘review snippets’, in zijn zoekresultaten beperken. Klanten kunnen daarnaast eenvoudiger advertentiecampagnes verplaatsen naar reclamediensten van concurrenten. Google mag verder geen octrooizaken voeren om belangrijke vindingen van concurrenten te blokkeren. Daarnaast moet Google octrooien die nodig zijn voor smartphones en tablets tegen een redelijke prijs beschikbaar stellen aan concurrenten.

De FTC besloot geen werk te maken van de beschuldiging dat Google zijn eigen diensten voortrekt, iets dat concurrenten als Microsoft niet leuk zullen vinden. Volgens FTC voorzitter Jon Leibowitz zijn alleen al op dit onderdeel 9 miljoen documenten geanalyseerd.

Het is de tweede aanvaring met de FTC in korte tijd. In augustus kreeg Google een boete opgelegd van 22,5 miljoen euro omdat men de privacyinstellingen van Apples Safari op de iPhone en iPad negeerde. De FTC heeft twintig maanden lang onderzoek gedaan naar Google.

De schikking met de FTC betreft de Amerikaanse markt. Er lopen nog aparte antitrustonderzoeken tegen Google door de autoriteiten van de Amerikaanse staten Californië, New York, Ohio en Texas. De Eueopese Commissie is in 2010 een onderzoek naar de dominante marktpositie van Google begonnen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond