Deel dit artikel
-

Google TV in de herkansing, met Android Market

Google publiceert een nieuwe versie van Google TV, het besturingssysteem waarmee het de tv-markt naar zich wil toetrekken. De nieuwe software bevat ook de downloadwinkel Android Market, wat tv kijken interactiever maakt en los maakt van traditionele tv-makers.

Gisteren werden de eerste updates van Google TV verstuurd naar mensen met een Sonyapparaat dat de Googlesoftware bevat. Het gaat om verscheidene typen televisies. De Logitechapparatuur volgt later.

De eerste versie van Google TV werd niet goed ontvangen op de markt. Consumenten hadden er geen belangstelling voor. Logitech verlaagde in augustus de verkoopprijzen drastisch en schreef af op de voorraad plastic voor naast de tv. Niettemin blijft het bedrijf van zins de tv-software met zijn eigen hardware er omheen te verkopen.

De nieuwe versie van de tv-software die afgelopen weekend verscheen, is vooral een update van de interface. Het ziet er eenvoudiger en aantrekkelijker uit. Het is minder een zoektocht naar content.

Ook het aankomende offensief van YouTube komt duidelijk in de vernieuwde interface naar voren. De videodienst is prominent ingebakken en geoptimaliseerd om op grote tv-schermen te bekijken.

De grootste makke voor Google is vooralsnog dat er weinig exclusief beeld beschikbaar is, noch nieuwe producties nog ouder reeds verschenen materiaal. Het bedrijf investeert honderden miljoenen dollars om meer ‘long form content’ online te krijgen. Dat moet leiden tot langere kijktijden en, daarmee, meer reclamedollars.

Een andere manier om de tv-kijker nauwer aan zijn toestel te binden is de integratie van Android Market. Deze downloadwinkel voor software bevat applicaties die speciaal voor digitale tv zijn gemaakt. De term ‘digitaal’ verwijst niet naar de tv-uitzendingen zelf, maar naar het tv-toestel zelf. Softwareontwikkelaars kunnen apps bouwen die gebruiken maken van de grote van het scherm. De tijd die consumenten met die apps doorbrengen, besteden ze niet aan het kijken van ‘traditionele’ tv-producties.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond