Deel dit artikel
-

Google en Uber beconcurreren elkaar met zelfrijdende auto’s

Google en Uber gaan elkaar beconcurreren op het gebied van zelfrijdende auto’s. Google zou al enige tijd intern een app testen voor het delen van autoritten. En Uber opent een lab voor zelfrijdende auto’s in Pittsburgh.

Volgens Bloomberg zijn de plannen van Google reeds in het bestuur besproken. De juridische topman David Drummond zou de app onlangs aan het bestuur hebben gedemonstreerd. Drummond zit echter ook in het bestuur van Uber en zou zijn gevraagd om daar te vertrekken.

Google experimenteert al geruime tijd met zelfrijdende auto’s en in Silicon Valley kun je de duidelijk als Google gemarkeerde auto’s bijna iedere dag zien rijden rond de campus van het bedrijf. Vooralsnog waren er geen concrete plannen om de technologie ook commercieel te vermarkten.

Afgelopen zomer heeft Google het eerste prototype van zijn zelfrijdende auto laten zien. Tot dan toe maakte het bedrijf zelfrijdende auto’s van bestaande modellen. Google wilde enkele maanden terug ten minste honderd prototypes laten bouwen. De wagens hebben een start- en stopknop en een scherm waarop passagiers hun route kunnen zien. De Amerikaanse staat Californië staat de experimenten toe, maar de auto’s hebben wel een snelheidsbeperking van 40 kilometer per uur.

Een taxidienst met zelfrijdende auto’s zou logisch zijn vanuit financieel opzicht. Uber zou dan geen chauffeurs meer hoeven te betalen.

Blijkbaar is dat besef ook doorgedrongen tot Uber zelf. Dat bedrijf heeft zeker vijftig medewerkers ingehuurd van het Robotica Instituut van Carnegie Mellon University en van het National Robotics Engineering Center om zelfrijdende taxi’s te ontwikkelen. Carnegie Mellon is ook de universiteit waar de Mars Rover werd ontwikkeld. Uber heeft de samenwerking met CMU gisteren ook officieel bekendgemaakt. Uber zal de kerntechnologie ontwikkelen, de auto’s zelf en de bijbehorende infrastructuur.

CEO Travis Kalanick heeft al eerder laten weten dat hij in de toekomst met zelfrijdende auto’s wil werken.

Google Ventures heeft tot nu toe flink wat geld in Uber gestoken, zeker 258 miljoen dollar, maar dat lijkt nu geen vervolg meer te krijgen. Overigens heeft Uber een groot deel van zijn recente financiering bij andere partijen opgehaald.

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond