Deel dit artikel
-

Google wil URL voor internet of things

Google wil een URL voor elk apparaat dat in de toekomst op internet wordt aangesloten, zodat die snel geïdentificeerd kunnen worden. Daartoe heeft de Google Chrome Groep, de sponsor van het ‘fysieke web’, donderdag een plan ingediend.

Google wil dat gebruikers straks uit een lijst een bepaald object kunnen selecteren (zeg: parkeerautomaten) en vervolgens een specifiek apparaat (Q-Park Nieuwe Markt, Gouda). Maar dan aan de hand een URL, terwijl apparaten nu alleen aan IP-adresssen zijn te herkennen.

Op deze manier zouden gebruikers snel informatie over een specifiek apparaat kunnen krijgen in de vorm van bijvoorbeeld een webpagina of een app. Bussen, parkeermeters en drankautomaten komen op deze manier als het ware tot leven.

Google heeft gekozen voor een uniform resource locator omdat internetgebruikers hiermee al vertrouwd zijn. Daarnaast is een opensource app ontwikkeld die via Bluetooth apparaten in de directe omgeving zou kunnen identificeren, vooropgesteld dat deze met een Bluetooth baken worden uitgerust. De software kan via Bluetooth uiteenlopende apparaten herkennen, maar zal de informatie pas delen als de gebruiker erom vraagt. Stel dat je een drankautomaat in je omgeving zoekt, dan zou die op een kaart kunnen worden weergegeven als ‘Pepsi Vending Machine’.

Nu moeten vaak nog specifieke apps worden gebruikt voor de interactie met apparaten, maar Google heeft liever een universele standaard.

Critici zien wel enkele problemen: het wordt bijna een onmogelijke opgave om meer dan een miljard apparaten een specifieke naam te geven, en die namen mogen ook niet te lang worden. Verder gaat het fysieke web van Google uit van interactie tussen apparaten en mensen, niet tussen apparaten onderling, waarvoor toch weer andere protocollen zouden moeten gelden.

Google heeft het nog prille plan uitgewerkt in Github, het platform voor het gezamenlijk ontwikkelen van software.

Ook elders staan de ontwikkelingen niet stil. Het Open Interconnect Consortium, dat standaarden ontwikkelt voor de internet der dingen, heeft 27 nieuwe leden aangekondigd, waaronder Cisco, Acer en SmartThings.

De groep heeft ook een nieuw bestuur benoemd met als hoofd Jong-Deok Choi van de R&D divisie van Samsung. Dit bedrijf nam het initiatief tot het consortium, dat wil dat uiteenlopende apparaten straks informatie kunnen uitwisselen.

 

Deel dit bericht

1 Reactie

Rob van Holstein

Hahahaha,. Logisch dat Google deze mogelijkheid wil doorvoeren, om deze apparaten te kunnen identificeren is er een locator nodig en logischerwijs kiest men dan voor een beaconachtige oplossing,. Die dan ook via de app gekoppeld is aan een betaalmodule. Dus via de app van Google vindt je de snoep, drank, parkeer, bioscoop, vliegtuig, openbaar vervoer etc machine en kan er ook gelijk mee betalen,. en whalla,. Global domination van het betaalsysteem tegen een percentage van het bedrag! Vraag is of dit een wenselijke ontwikkeling is,. Zo zou Google een te machtige speler worden omdat men met tracking en tracking volledig op de hoogte is van onze stappen, surfgedrag en aankopen en wat men ons nog meer (als handig voor u) voor onze kiezen gaan krijgen als de app eenmaal op ons mobiele device zit.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond