Deel dit artikel
-

Google vecht Europese miljardenboete voor Android aan

Google gaat naar de Europese rechter omdat het een boete van de Europese Commissie ongedaan wil maken. Europa vindt dat Google zijn marktmacht met Android misbruikte, maar het bedrijf noemt het juist hét voorbeeld van marktwerking omdat het met Apple concurreert.

De techgigant kreeg in 2018 een boete van 4,3 miljard euro opgelegd vanwege misbruik van de dominante marktpositie. Smartphonefabrikanten werden gedwongen Google-apps te installeren wilden zij gebruik kunnen maken van de Play Store. Ook al zijn er alternatieve appwinkels, ze kunnen moeilijk om de Play Store heen.

Destijds kondigde Google al aan in beroep te gaan tegen de uitspraak. Het argument luidde toen: “Android heeft meer keuze voor iedereen gecreëerd, niet minder. Een levendig ecosysteem, snelle innovatie en lagere prijzen zijn klassieke kenmerken van robuuste concurrentie.”

Tot de opkomst van Android was Apple de enige fabrikant van smartphones die een ecosysteem van apps onderhield, zo betogen de advocaten van Google deze dagen. Tot het einde van de week vinden hoorzittingen plaats in het kader van het hoger beroep. De advocaat van de Europese Commissie vindt het onzin om Apple erbij te slepen, want dat had in de jaren van de overtreding een te klein marktaandeel.

Foto: Uncalno Tekno (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond