Deel dit artikel
-

Google verkoopt minder smartspeakers

Wereldwijd werden er 26,1 miljoen smartspeakers verkocht in het tweede kwartaal. Als enige fabrikant laat Google dalende cijfers zien en zijn Chinese techbedrijven goed voor bijna de helft van de afzet.

Nieuw onderzoek van Canalys laat zien dat Google in het tweede kwartaal 4,3 miljoen speakers met internetverbinding verkocht tegenover 5,4 miljoen in het jaar ervoor. Diens echte grote concurrent zijn niet de Chinezen maar Amazon. Amazon zag de afzet in de maanden tot de zomer juist met de helft stijgen, van 4,1 miljoen naar 6,6 miljoen speakers.

Bedrijven als Baidu, Alibaba en Xiaomi zijn samen goed voor een kleine tien miljoen verkochte smartspeakers op een totaal van 26 miljoen. Zij richten zich echter hoofdzakelijk op de Chinese markt. Amazon en Google richten zich op alle westerse landen en realiseren daarom vijftig procent of meer van de verkopen buiten hun thuismarkt.

Misschien nog wel belangrijker voor Google en Amazon zijn de distributiedeals die ze voor Assistent en Alexa hebben met hardwaremakers als Bose, Sonos, IKEA, Harman Kardon en JBL. Die cijfers meldt Canalys niet. Met dit soort software-integraties vergroten de internetbedrijven hun bereik naar meer en gangbaarder huishoudelijke mediadragers.

Foto: Jan Hammershaug (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond