Deel dit artikel
-

Google verwijdert zoekresultaten blind, herstelt met schrik

Google verwijdert sinds deze week items uit zijn zoekresultaten op verzoek van gebruikers. Het verwijderingsproces lijkt volstrekt willekeurig en ongefundeerd, wat stuit op veel kritiek en klachten. Het zoekbedrijf herstelt enkele van de onzinnige beslissingen.

Eerst was het er, toen niet meer en nu weer wel: een artikel over een voormalig CEO van Merrill Lynch. Iemand wilde het journalistiek uitstekende verhaal onzichtbaar maken voor Google en besloot het verwijderingsverzoek in te dienen. Met succes, want Europeanen konden het item deze week niet meer vinden. En nu weer wel.

Zo heeft bijvoorbeeld ook The Guardian te kampen met zes artikelen die zonder opgaaf van reden uit Googles index zijn verwijderd. Iemand klaagt en Google verwijdert op grond van argumentaties die niet worden gedeeld. Wederhoor wordt niet toegepast. Er wordt zonder notificatie gegumd in de index van, wat wel eens lijkt, een geschiedenisboek.

Een uitspraak van het Europese Hof van Justitie oordeelde in mei dat burgers het recht hebben om te worden vergeten (achtergrond). Anders gezegd: ze kunnen een webindex vragen een verwijzing naar hen te verwijderen.

Tot op heden ontving Google 70.000 van dit soort wisvragen voor 270.000 webpagina’s. Google Nederland ontving 4.209 van dat soort verzoeken. Internationaak komen er iedere dag duizend nieuwe bij.

Google duidt het kennelijk willekeurig wissen als ‘opstartproblemen’.

Foto: Paul Deva (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond