Deel dit artikel
-

Google waarschuwt voor AI-achterstand in Nederland

Nederland blijft achter op het gebied van Generatieve AI (artificial intelligence) en dreigt daarmee zijn positie als digitale koploper te verspelen. Dat blijkt uit onderzoek naar de impact van Generatieve AI op de Nederlandse economie dat vandaag door Google is gepubliceerd.

Het onderzoek, uitgevoerd door Implement Consulting Group, onthult dat Generatieve AI de komende tien jaar tot 85 miljard euro aan het Bruto Binnenlands Product (BBP) kan toevoegen, maar alleen als Nederland nu investeert in educatie, innovatie en adoptie. Een vertraging van vijf jaar in de adoptie en ontwikkeling van generatieve AI kan de groei terugdringen naar 15-20 miljard euro.

Uit het onderzoek blijkt dat 67 procent van de werknemers in Nederland Generatieve AI zullen gebruiken als ondersteuning bij hun werk. Dat is een belangrijke reden dat Generatieve AI tot 85 miljard euro kan bijdragen aan het bruto binnenlands product, zegt onderzoeker Martin Thelle van Implement.

Het onderzoek laat echter zien dat Nederland begint weg te zakken op het gebied van AI en de winst in productiviteit daarmee dreigt mis te lopen. Hoewel Nederland over geweldige AI-experts en -onderzoekers beschikt, zijn er simpelweg te weinig van. Verder staat het Nederlandse bedrijfsleven niet vooraan bij het ontwikkelen en toepassen van AI-applicaties.

Slechts 35 procent van de Nederlandse bedrijven zegt in de komende vijf jaar te investeren in AI-automatisering. Dat is aanzienlijk lager dan in België (46%), Denemarken (58%) en Luxemburg (59%). Verder verwachten minder bedrijven in Nederland dat Generatieve AI de productiviteit verhoogt (28%) ten opzichte van wederom België (37%), Denemarken (51%) en Luxemburg (58%). Dit patroon zet zich voort onder Nederlandse werknemers: 35 procent zegt nu of in de komende vijf jaar Generatieve AI te gebruiken, maar dat is lager dan in Denemarken (43%), Noorwegen (44%) en België (49%).

Nederland behoort daarmee tot de middenmoot van de digitale koplopers in Europa, terwijl Europa zelf al te maken heeft met een kennis- en innovatiekloof ten opzichte van grootmachten als de Verenigde Staten. Recente beoordelingen van de Europese Commissie suggereren dat de EU aanzienlijk tekort zal schieten in haar AI-doelstellingen voor 2030.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond