Deel dit artikel
-

Google zal zoekresultaten wissen, maar nooit vergeten

Google moet zoekresultaten gaan ‘vergeten’, maar dat betekent niet dat de betreffende persoon onzichtbaar wordt. Het zoekbedrijf wil aangeven dát het verplicht is een zoekresultaat niet te tonen.

Mensen die verwijzingen naar hun naam uit Google laten wissen, worden hierdoor toch niet zo onzichtbaar als ze zelf hopen. De Engelse krant The Guardian bericht dat het zoekbedrijf deze stap overweegt.

Het zoekbedrijf kan sinds kort worden verplicht om onjuiste of gedateerde informatie uit zijn database te verwijderen. Dat is het gevolg van een uitspraak van het Europese Hof. Jeugdzondes of ongefundeerde aantijgingen worden daarmee grotendeels, maar niet helemaal, aan het publiek oog onttrokken. Dat betekent echter niet, dat die pagina’s in het niets verdwijnen.

In de afgelopen weken ontving het Amerikaanse zoekbedrijf tienduizenden verzoeken om bepaalde vermeldingen uit zijn index te verwijderen. De zoekmachine overweegt nu om onderaan de betreffende pagina’s expliciet te melden dat het bepaalde informatie niet vertoont, omdat het daar wettelijk toe verplicht is. Die melding op zich kan ook al verdenkingen oproepen. De internetter wéét dat hij iets over iemand niet te zijn krijgt, omdat dat op zijn verzoek is gewist.

Deze tactiek is niet nieuw. Google past deze ook toe voor zoekresultaten die het moest verwijderen in opdracht van platenmaatschappijen of filmstudio’s. Zij laten links blokkeren naar illegale downloadsites.

Hier maakt Google heel duidelijk dat het negen zoekresultaten niet laat zien:

De Engelse krant zegt bovendien dat de verwijderingen uit de zoekindex zullen worden opgenomen in het jaarlijkse Transparency Report.

Foto: moonlightbulb (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

KoalaBear

Echt verwijderen gaat ook niet echt, want dan kun je niet controleren of je die URL niet meer mag opnemen omdat ie eerder verwijderd is. Deze regel is toch wel een beetje apart.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond