Deel dit artikel
-

Google zoekindex voortaan ‘mobile first’

Google is voor de indexering van zijn zoekmachine na een jaar testen en experimenteren overgestapt op ‘mobile first’. Dat wil zeggen dat altijd eerst de mobiele webpagina’s worden geïndexeerd.

De reden is dat steeds meer gebruikers mobiel zoeken en dus vaak eerst de mobiele versies van webpagina’s te zien krijgen. De trend is al gaande sinds 2015.

De veranderingen komen dan ook niet uit de lucht vallen. Google begon mobielvriendelijke websites al hoger in de resultaten te zetten. Ook laadtijden worden tegenwoordig meegewogen: mobiele websites laden sneller. Vanaf juli zullen trage sites lager in de zoekresultaten eindigen.

Het is zeker niet zo dat meteen alle sites op deze wijze worden geïndexeerd. Wel wordt deze week begonnen met een eerste fase. De sites zullen merken dat zij vaker bezoek krijgen van de SmartPhone Googlebot. Ook worden mobiele versies in de cache bewaard.

Achter de schermen worden geen aparte indexen voor mobiele en normale websites bijgehouden. Wel kan het voorkomen dat er grote verschillen zijn tussen de mobiele en normale sites en op mobiele sites minder informatie is te vinden.

Deel dit bericht

2 Reacties

bert

Allemaal prima, maar introduceer aub ook de vlag -mobile. Heel vaak wil ik juist de obscure hobbyisten zoeken, en mobielvriendelijk juist weren uit mijn resultaten.

Peter

Het is nog maar de vraag of de zoekindex ook direct voor NL wordt aangepast. Het is in het verleden vaak voorgekomen dat dergelijke updates eerst in de USA live gingen en in NL pas veel later. Neemt niet dat de wijziging een grote en belangrijke is.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond