Deel dit artikel
-

Google hoeft zoekresultaten naar schadelijke publicaties niet te verwijderen

Een man uit Almere die vond dat Google zoekresultaten moet verwijderen die leiden naar publicaties over hem, is door de rechtbank in het ongelijk gesteld.

De man zegt dat hij schade lijdt door negatieve publicaties op internet, waarin hij ten onrechte bestempeld wordt tot (ex) crimineel en iemand die diploma’s en titels verzint. Hij zou daardoor niet opnieuw maatschappelijk actief kunnen worden om zijn kost te verdienen.

De voorzieningenrechter oordeelt dat de man recht heeft op verwijdering van de zoekresultaten als er sprake is van onverenigbaarheid met de Wet bescherming persoonsgegevens. Van onverenigbaarheid is sprake als de zoekresultaten ontoereikend, niet ter zake dienend of bovenmatig zijn (zoals bepaald in het Costeja-arrest). Daarvan was in dit geval geen sprake.

De man stelde eenvoudig aan te kunnen tonen dat hij is afgestudeerd, maar in het kort geding zijn geen kopieën van officiële documenten ingebracht. Op een website heeft hij wel diverse scans van documenten geplaatst, maar een bewijs dat hij aan een universiteit is afgestudeerd ontbreekt.

Dat de man niet blij is met de publicaties is volgens de rechter goed voorstelbaar. Dit betekent echter niet dat dat voldoende reden is om de zoekresultaten te verwijderen. Het staat de man vrij om juridische stappen te nemen tegen de personen en organisaties van de publicaties.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond