Deel dit artikel
-

Google-diensten gekoppeld met AI-chat Bard

Google lanceert Bard Extensions, wat inhoudt dat de AI-chatbot voor zijn kennis kan gaan putten uit andere Google-diensten, zoals Gmail, YouTube, Maps en Drive.

Het is een uitbreiding van de ChatGPT-variant waar Google aan werkt onder de naam Bard. Tot op heden was dit een stand alone chat, een vraag & antwoord-machine. De introductie van Extensions verbreedt de functionaliteit.

Sinds gisteren is de uitbreiding beschikbaar voor het Engelse taalgebied. Een ingelogde gebruiker kan bijvoorbeeld vragen: ‘Stel een toeristisch reisprogramma samen voor een stedentrip van drie dagen naar Stockholm, toon een video met de hoogtepunten en toon mijn vakantiedagen’. De computer put voor die opdracht uit drie afzonderlijke bronnen, maar geeft één antwoord.

Gebruikers kunnen de AI-chat ook delen met anderen, die het gesprek vervolgens kunnen voortzetten.

Google Bard is sinds deze zomer beschikbaar in het Nederlands en veertig andere talen.

Bard is gebaseerd op Googles large language model (LLM) PaLM 2, een GPT-variant.

Bedrijven als OpenAI of Google houden de broncode van hun LLM/AI’s besloten, maar er zijn meerdere organisaties die dat juist publiceren. Meta doet dat bijvoorbeeld met Llama, Stanford bouwde Alpaca en Anthropic met Claude.

Deze open source-modellen vormen op hun beurt weer de basis van chats die qua werking Bard Extensions lijken. Een typisch voorbeeld daarvan is Open Interpreter, nog in besloten beta.

Mustafa Suleyman, mede-oprichter van AI-lab DeepMind, voorspelt dat precies dit is hoe de volgende generatie AI’s zal werken: ze voeren complexe, interactieve taken uit voor hun menselijke bediener.

Foto: Reginald Pentinio (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond