Deel dit artikel
-

Greenpeace eist groene energie van Facebook

Greenpeace eist dat Facebook overstapt op groene stroom voor zijn datacentrum en een duurzaamheidsstrategie formuleert.

De milieuorganisatie verwoordt die wensen in een open brief aan Facebook-baas Mark Zuckerberg. Kumi Naidoo, de baas van Greenpeace International, schrijft de brief namens een half miljoen Facebook-gebruikers die zich sinds februari van dit jaar aansloten bij een Facebook-groep die oproept tot groene actie van hun profielensite.

Facebooks nieuwe datacentrum in het Amerikaanse Prineville draait namelijk op stroom die afkomstig uit het stoken van kolen. Dat zorgt voor veel Co2-uitstoot. Greenpeace’ verzet is prangend omdat de profielensite namelijk van plan is de capaciteit van zijn datacentrum te verdubbelen, wat tot meer vervuiling leidt.

Naidoo zegt in zijn brief: “Facebook verbindt 500 miljoen mensen met elkaar en heeft de verantwoordelijkheid om goed burgerschap te betonen aan zijn groeiende publiek. Grote leiders kunnen vandaag de dag de milieu-impact van hun activiteiten niet meer ontkennen, niet uit financieel oogpunt noch vanuit het oogpunt van hun reputatie.

We zijn bezorgd over uw plannen om uw nieuwe datacentrum te laten draaien met energie die voorkomt uit kolenverbranding, de belangrijkste oorzaak van het broeikaseffect.

Andere internetbedrijven staan voor vergelijkbare keuzes en uitdagingen als u. Zij kiezen echter bewust voor slimmere en schonere investeringen. Google, bijvoorbeeld, sloot pas een meerjarig contract met een windenergiebedrijf”.

Naidoo constateert ook dat Facebook, anders dan veel andere multinationals, geen duurzaamheidsbeleid heeft geformuleerd. Hij biedt aan daarmee te helpen.

Facebooks datacentrum staat in technisch oogpunt wel bekend als ‘zuinig’. Het haalt een PUE van 1,15. Dat is erg zuinig. Het streefgetal 1 staat te boek als ideaal. Google, haalde over het tweede kwartaal van 2010 een gemiddelde PUE van 1,17. Het zoekbedrijf investeert echter veel in hernieuwbare stroom, compenseert Co2-uitstoot en is bovendien transparant in zijn plannen, activiteiten en rapportages.

Deel dit bericht

3 Reacties

Michel de Rooij

Eisen? Ik eis van GP dat ze eens klimaat-neutraal gaan rondvaren met die tobbes.

Dienson

Ik word onderhand echt helemaal misselijk van die woorden 'DUURZAAM' en 'GROEN'!! Hou eens op met die flauwekul!!

M Roelofs

I like this: " http://www.facebook.com/pages/Coal/40291571367?ref=ts "  Beste manier is toch nog (en dat zien nu de meeste partijen, inclusief ten links van het midden), atoomstroom.nl

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond