Deel dit artikel
-

De groei van Instagram in Nederland vlakt af

TikTok heeft 700.000 Nederlandse gebruikers van 15 jaar en ouder, maar ook Twitter en Snapchat groeien. Beide hebben elk ongeveer 2,5 miljoen gebruikers. Dat blijkt uit onderzoek van Newcom, dat zaterdag is verschenen.

De groei van Instagram daarentegen vlakt af, met name onder de doelgroep 15-19 jaar. Toch kwamen er afgelopen jaar 770.000 nieuwe gebruikers bij, een stijging van 29 procent, naar 2,7 miljoen. Het omslagpunt voor het ‘overstappen’ van Facebook op Instagram ligt inmiddels rond de 20 jaar.

TikTok wordt op dit moment gebruikt door 700.000 gebruikers van 15 jaar en ouder, maar ook door 425.000 gebruikers van 6 t/m 14 jaar. Het platform wordt vooral door meisjes tussen de 9 en 14 jaar omarmd. In het totale spectrum heeft TikTok vooralsnog alleen onder de 12 jaar een serieuze positie. Daarna neemt de interesse af. Dat zou kunnen veranderen als Instagram minder populair wordt.

In de afgelopen vijf jaar bleef het vertrouwen in sociale media laag. Desondanks vertoont het aantal gebruikte platforms een stijgende lijn. Het schandaal rond Cambridge Analytica zorgde ogenschijnlijk alleen voor een tijdelijke terugloop in het gebruik van Facebook en Twitter. In een jaar zonder grote schandalen weet Facebook weer lichtjes te groeien in gebruikers, behalve onder jongeren. Drie op de tien dagelijkse Facebook-gebruikers geeft aan (veel) minder vaak Facebook te gebruiken dan voorheen.

Gemiddeld zitten we dagelijks 98 minuten op sociale media, oplopend naar 143 minuten onder jongeren van 15 tot en met 19 jaar. Zelfs mensen die zich zorgen maken over nepnieuws, privacy of doorverkoop van gegevens besteden ruim 1,5 uur per dag aan social media. Na WhatsApp is Facebook onder alle leeftijden van 20 jaar en ouder nog altijd het belangrijkste social media platform

Sterker nog: in de leeftijdsgroep 15-65 jaar maakt minder dan 10 procent géén gebruik van WhatsApp. Tot aan de 65 jaar heeft WhatsApp een vrijwel volledig bereik. Alleen in de oudere leeftijdsgroepen is nog ruimte voor groei. WhatsApp heeft inmiddels een ogenschijnlijk onmisbare status, constateert het Amsterdamse bureau.

Gemiddeld zitten Whatsapp-gebruikers in ongeveer 7 WhatsAppgroepen. Onder studenten/scholieren ligt dat ruim hoger. In Zeeland zit men in het minst aantal WhatsApp-groepen, in Overijssel in het grootste aantal.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond