Deel dit artikel
-

‘Groei kansspelmarkt zet door in een lager tempo’

De legale markt voor online kansspelen is het afgelopen half jaar opnieuw gegroeid. Het brutospelresultaat (BSR; inzet minus uitgekeerde prijzen) is toegenomen, maar die groei is minder sterk dan in eerder gemeten periodes. Dat blijkt uit de vijfde monitoringsrapportage online kansspelen die de Kansspelautoriteit (Ksa) vandaag publiceert.

Het aantal spelersaccounts waar daadwerkelijk mee werd gespeeld bleef nagenoeg gelijk. Daarmee lijkt de groei van de markt na twee jaar af te vlakken.

Nederlanders speelden in juli 2023 gezamenlijk met 826.000 actieve accounts. Een half jaar eerder, in januari, waren dat er 859.000. Omdat spelers meer dan één account kunnen gebruiken, zegt het aantal accounts niet direct iets over het aantal spelers. De Ksa schat in haar laatste rapportage dat 676.000 Nederlanders in het afgelopen half jaar online gegokt hebben; dat is 4,7 procent van de volwassen bevolking. Per maand gokten gemiddeld 417.000 Nederlanders.

In de vorige monitoringsrapportage werd aangegeven dat spelers gemiddeld 310 euro per maand verloren. Dit getal was alleen gebaseerd op de maanden waarin daadwerkelijk gespeeld werd, en gaf geen duidelijk beeld van het verlies van een speler op langere termijn. Het totale verlies na bijvoorbeeld 6 maanden is met dat getal niet te berekenen. De Ksa heeft daarom nu gerekend met het totale verlies over de lange termijn (in dit geval een half jaar). Dat bedrag ligt per speler op gemiddeld 1017 euro voor de periode januari 2023 tot juli en rekent zich om tot 170 per maand.

Bij het openen van de online markt werd als doelstelling gesteld dat minstens 8 op de 10 spelers na opening bij legale aanbieders zou spelen, in een veilige omgeving met veel waarborgen op het gebied van verslavingspreventie. Aan deze doelstelling wordt nog steeds voldaan: 93% van de spelers speelt alleen via legale websites (een stijging van 1 procent ten opzichte van het half jaar ervoor). Nieuwe spelers, die voor de opening van de markt nog niet speelden, spelen vrijwel allemaal 98 procent alleen bij legale aanbieders.

Ook in de vijfde monitoringsrapportage is specifiek gekeken naar het aandeel jongvolwassenen. In juli 2023 gokten zij met 170.000 van de gebruikte accounts. Dat is 21 procent van het totale aantal accounts. Dit is een lichte daling ten opzichte van januari: toen speelden zij met 184.000 accounts.

Bij de vorige monitoringsrapportage was er nog geen sprake van het verbod op ongerichte reclame voor online kansspelen maar werd er wel al een verschuiving van tv naar online geconstateerd. Met de invoering van het verbod op 1 juli is het aantal televisiereclames gedaald tot nul; er zijn op televisie enkel nog uitingen van programmasponsoring te zien. Dat mag nog tot 1 juli 2024.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond