Deel dit artikel
-

Groeiende ergernis over niet bijgewerkte apps op Smart TV’s

TV-fabrikanten verwijzen naar ontwikkelaars als het gaat om het niet meer bijwerken van apps voor Smart TV’s. Toestellen van 2011 of ouder zijn bijna niet meer bruikbaar omdat meegeleverde apps niet meer werken.

Uit een zaterdag gepresenteerde enquête van het tv-programma Kassa blijkt dat meerdere apps het niet meer doen op oudere Smart TVs. Van de 1100 respondenten geeft 40,7 procent aan dat de YouTube-app niet langer werkt op hun toestel. Bij 29,7 procent van de respondenten doet de NPO-app het niet meer en bij 26,1 procent de RTL XL-app. 73,2 procent van de ondervraagden vindt dat apps de gehele levensduur van de Smart TV moeten blijven werken.

Het gaat niet om één specifiek model, maar om verschillende modellen van verschillende tv-merken, zoals Philips, LG, Samsung en Sony.

Anders dan smartphones, die gemiddeld na drie jaar worden afgedankt, worden televisies veel langer gebruikt. Contentpartijen lijken daar echter nauwelijks rekening mee te willen houden. Het gevolg zou kunnen zijn dat consumenten Smart TV’s op den duur gaan mijden. Een veel duurzamere oplossing is om een normaal toestel te kopen en daaraan een Chromecast, Apple TV of een soortgelijk apparaat te koppelen.

‘Wij hebben geen invloed op welke apps appaanbieders beschikbaar stellen op de Samsung Smart TV,’ zo laat Samsung aan Kassa weten (pdf). ‘Dit zijn keuzes die appaanbieders maken. Wij kunnen daar geen verandering in brengen.’

Ook Philips zegt dat alle apps zijn ontwikkeld door externe partijen. Het is aan de appontwikkelaars om ervoor te zorgen dat apps werken op al dan niet bijgewerkte systemen.

De NPO stelt dat ze financieel keuzes moeten maken en belastinggeld zo efficiënt mogelijk willen inzetten. Daarom wordt alleen nog ontwikkelde voor toestellen na 2014.

RTL geeft aan dat de achterliggende techniek sneller veroudert. Om een optimale gebruikservaring te kunnen bieden zijn niet alle toestellen meer geschikt en zijn ze genoodzaakt om een selectie te maken.

Ook de KIJK-app van SBS is niet geschikt op oudere modellen. Omdat elke tv een ander besturingssysteem heeft, kan er niet één app gemaakt worden voor alle besturingssystemen.

De nieuwe YouTube-app heeft nieuwere functies en is hiervoor niet geschikt op oudere apparaten, zo laat moeder Google weten.

 

 

 

Dit bericht is 28 keer gedeeld

15 Reacties

Coen Koppen - ICTRecht

Helaas is de voortzetting van deze apps/diensten volgens IT-jurist Arnoud Engelfriet nog onvoldoende geregeld in de wet: https://blog.iusmentis.com/2016/03/08/mag-mijn-smarttv-worden-verbeterd-door-dingen-uit-te-zetten/

Chantal kramer

Toevallig lees ik net dit artikel via Facebook.
Ook ik heb problemen met mijn smart tv!
Ik heb een hoop geld voor iets betaald wat 4 jaar heb gewerkt en daarna niet meer.
Ik heb al een jaar geen rtlxl terwel Samsung beweerd dat die app het gewoon hoort te doen helaas doet die het al een jaar niet fabriekinstellingen of reset helpt niet.
NPO ” YOUTUBE ” SKYPE ” SPOTIFY” “FACEBOOK” WERKEN ALLEMAAL NIET MEER 😥 EN SAMSUNG DOET NIETS HELEMAAL NIETS. EN SAMSUNG ONDERSTEUND WEL ALLES OP MIJN SAMSUNG TELFOON RAAR TOCH😂

Rob

Och och och. Die tv-fabrikanten zijn hard bezig hun eigen glazen in te gooien met hun falende ecosystemen. Helemaal niets geleerd van lichtend voorbeelden als Apple en Big G. Deze laatste 2 hebben dus ook binnenkort de gehele smart-tv-markt in handen als ik dit zo lees, wat moeten zij lol hebben om dit soort reacties van fabrikanten.

Pieter

De app RTLXL is echt helemaal de grootste bagger. Zelfs op een zeer recente, high-end TV werkt die app niet fatsoenlijk. Zowat elke andere app werkt perfect, maar bij RTL heeft hij geen connectie, loopt vast midden in een programma of reclames, etc. etc.

Arne

Koop gewoon een Chromecast, dan hoef je je nooit meer op te winden over die crappy apps op je TV.

G.deb Hertog - Prive

Ik heb een dure samsung de 6510 uit 2014 waar ik SPOTIFY op had staan kon ik lekker via míjn
Surround st luisteren kan NU NIET MEER tv is VEROUDERD is tóch te gek voor woorden ?
Had ik net zo goed geen Smart kunnen kopen had mij een hoop geld gescheeld.

Toon

Philips is een tijdje zo aardig geweest om een chromecast gratis als altrnatief te bieden.

Claudia

De organisaties hebben gewoon geen zin in steeds updaten van de apps. Zou Samsung ook sieren om haar klanten een gratis Chromecast aan te bieden.

bert

Een monitor is de betere TV. dit blijkt wederom. Geen planned obsolescence. De maat is ook geen probleem meer monitoren tot 50 inch zijn heel normaal.
Meer voordelen:
– Echte 23.976 support zonder soap opera upscaling
– auto input select en standby bij geen signaal. geen afstandsbediening nodig voor de tv
– minder lag
– betere kleuren, op een monitor is sRGB standaard, TVs zijn vaak te bleek of juist oververzadigd en de kleurtemperatuur is vaak >6500K.

Ruud

Ik schrik hiervan. Net voor ik een smart tv wilde kopen blies ik de hele zaak af. En hang nu mijn Samsung s5 gewoon aan mijn oude Philips van 8 jaar oud met een micro hdmi kabeltje.

Mary

Hoi lotgenoten. Ik heb precies hetzelfde meegemaakt. Toen ik net op mijzelf woonde en ik na een jaartje na zo’n oude analoogTV (zo’n grote zware bak) te hebben gekeken heb ik mijn centjes bij elkaar geraapt in 2013 en een HDtv gekocht. Het werd een philips aangezien deze toen (in 2013) met de apps iets voorliep op andere tv’s. Alle apps van de bekende tv zenders stonden erop. SBS/RTL/NPO en natuurlijk Youtube. Alleen netflix stond er helaas niet op. Maar goed ik was zo blij dat ik van alles terug kon kijken. Dat was ook het doel toen ik een smart-tv kocht. Helaas na een half jaar begon het gedonder al. In 2014 verdween als eerst de RTLapp en niet lang daarna was ook Youtube weg. Nu anno 2017 werkt de tv nog steeds goed, maar zijn er geen apps meer die werken.

Helaas stootte deze ezel nog eens aan dezelfde steen. December 2015 kocht ik wederom een nieuwe philips tv. Deze keer voor de slaapkamer. Alle apps van de bekende tv zenders + youtube stonden er wederom op. En dit keer was netflix ook aanwezig. Dolblij dat ik weer was dat ik s’avonds in bed even tv (app tv) kon kijken. Maar nu (oktober 2017) verzamelt er zich opnieuw donkere wolken boven mijn smart-tv. De KIJK app gaf mijn opeens een melding dat mijn tv (bijna 2 jaar geleden gekocht) te oud is en de nieuwe NPO app heb ik (nog?) niet gekregen. Mijn 2 jaar oude tv begint nu dum-tv te worden. Ik baal hier enorm van en heb ergens het idee dat ik in de maling word genomen.

De tv-fabrikant en de app-makers wijzen naar elkaar. De app-maker zegt doodleuk dat je tv na een half jaar/2 jaar te oud is. Wat ze alleen blijkbaar niet beseffen is dat sommige tv’s al iets ouder zijn als ze als “nieuw” worden verkocht in de winkel. Mijn 2de philips tv heb ik bijvoorbeeld in december 2015 als nieuw in de winkel gekocht, maar hij is een jaar eerder (2014) uit de fabriek gerold. Dat gaat dus al van de app-tijd af. En de app-makers gaan er waarschijnlijk ook doodleuk vanuit dat je tv om de 2/3 jaar vervangt. 🙁

Mijn conclusie is dat het waardeloos is om een smart-tv te kopen. De apps gaan niet lang mee. Ik weiger dan ook om maar weer een nieuwe tv te kopen. De tv’s blijven staan totdat ze stuk zijn!

De oplossing hier is dat ik uiteindelijk een mini-PC aan mijn dum-tv gesloten heb, maar een kleine laptop werkt ook voldoende. Windows 10 en de nieuwe updates staan erop, de apps werken en eventueel kan ik ook nog via de FF internetbrowser kijken. Ik durf ook wel wedden dat deze het wel langer gaan uithouden. Mijn oudste laptop is bijvoorbeeld bijna 8 jaar oud en alles werkt nog steeds. Daar kunnen de smart-tv’s van nu (nog) niet aan tippen.

Miranda

Hoi,

De app’s staan nog wel op mijn Samsung ue40h6400awxxn.
Maar heb problemen met de kijk app.
Hij start wel op. Kan programma kiezen. Speelt reclama af. Maar geeft dan aan dat hij programma niet kan vinden. Erg irritant.

Kim

Miranda

Ik heb precies hetzelfde als jou met de kijk app… Super irritant

Rene

Ik had er al last van dat de KIJK app af en toe niet werkte op een Samsung H model en nu zelfs ook niet op de nieuwe MU7070. Helemaal niet zelfs, Ook bij andere nieuwe Samsungs werkt niet niet. (Test Expert). Vreemd dat de andere app’s op mijn nieuwe MU7070 geen problemen hebben maar alleen de KIJK app wel. Doet SBS toch iets niet goed.

Savine

Wij hebben een smart tv van Phillips (dec 2017) en sinds twee weken doen heel veel apps het niet meer. NPO helemaal niet meer (alleen de reclames?) en You Tube soms wel… maar meestal niet. TV Rijnmond app doet het wel. RTL heeft het nooit gedaan.
Het lijkt of het door een update komt?
Geen idee wat we hiermee aanmoeten!
Op de laptop doet NPO het wel gewoon.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond