Deel dit artikel
-

Groen licht voor satellietnetwerk Amazon, lancering nadert

Ergens in de komende weken lanceert Amazon zijn eerste partij satellieten die breedbandinternet naar aarde moeten gaan stralen. Hiervoor kreeg het vorige week het definitieve groene licht.

Lanceerpartner United Launch Alliance (ULA) heeft zijn nieuwe generatie raketten, de Vulcan, al klaarstaan voor de lancering die in het eerste kwartaal van dit jaar moet plaatsvinden.

In totaal heeft Amazon 38 ritjes geboekt om met ULA een deel van of alle beoogde 3.236 satellieten in een baan om de aarde te krijgen.

Amazon-dochter Kuiper kreeg in 2020 al voorwaardelijk toestemming van de Amerikaanse overheid om een breedbandnetwerk in de ruimte te bouwen. De voorwaarden zijn dat Kuiper geen ruimtepuin mag achterlaten als de satellieten uit dienst gaan. Er moest een opruimplan komen. Dat plan werd goedgekeurd door de FCC.

United Launch Alliance is een joint-venture van Boeing en Lockheed Martin. Het levert lanceerdiensten aan de Amerikaanse overheid, veelal het leger, en commerciële partijen.

SpaceX bouwt aan een breedbandnetwerk in de ruimte van meer dan dertigduizend satellieten. De Europese Unie heeft het plan om in 2027 een vergelijkbaar netwerk in bedrijf te nemen per 2027.

Foto: United Launch Alliance (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond