Deel dit artikel
-

Groningen Airport Eelde ‘eerste vliegveld voor drones’

Groningen Airport Eelde zegt de eerste Europese gecontroleerde luchthaven te zijn waar vliegen met onbemande luchtvaartuigen, zoals drones, op grote schaal wordt toegestaan. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu gaat de regeling op afstand bestuurbare luchtvaartuigen hiervoor aanpassen.

Naar verwachting vinden aan het einde van het eerste kwartaal 2018 de eerste vluchten plaats op de luchthaven. Deze gecontroleerde vluchten worden alleen uitgevoerd door gediplomeerde piloten.

Eerder dit jaar was al bekend dat Vliegveld Groningen Airport Eelde koeriersbedrijven wilde laten experimenteren met bezorgdrones. In 2030 zal 40 procent van de vracht onbemand vliegen. Er moet dus flink geëxperimenteerd moeten worden op luchthavens.

De burgerluchtvaart zal geen hinder ondervinden van de vluchten met drones omdat het vliegen eerst gescheiden plaats zal vinden. Een van de eerste stappen die de luchthaven gaat nemen is het zichtbaar maken van een drone op de radar.

De gemeente Enschede spreekt de berichtgeving van het noordelijke vliegveld overigens tegen. Op de vliegvelden van Woensdrecht en Twente wordt ook al met drones gevlogen. Vliegveld Southampton gebruikt drones van het Nederlandse Clear Flight Solutions om vogels te verjagen.

De enige specifieke voorziening in deze beoogde regelgeving voor Eelde is volgens woordvoerder Danny de Vries dat drones bij hoge uitzondering in het gecontroleerde luchtruim van Eelde mogen vliegen ten behoeve van experimenten. Dat is elders in Europa ook al op vele plekken toegestaan, maar de Nederlandse inspectie heeft dit lang tegengehouden.

De versoepeling van de regels om te testen voor drones gaat volgens De Vries nog niet ver genoeg en gelijkwaardige regelgeving in Europa is noodzakelijk. Hiervoor pleiten de gemeente Enschede, provincie Overijssel en het bedrijf Nokia. Morgen zullen deze partijen een manifest overhandigen aan de Europese Commissie.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond