Deel dit artikel
-

Groningen bouwt energiezuinige microserver

Acht noordelijke MKB-bedrijven en kennisinstellingen werken aan de ontwikkeling van een zeer krachtige en energiezuinige microserver.

Het gaat om de bedrijven AstroTec, Variass, Resato, ZiuZ, Datacenter Groningen, LifeLines Databeheer en de kennisinstellingen Astron, de Hanze Hogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen. De provincie Groningen subsidieert het project vanuit het programma Groningen@Work met een bedrag van bijna 36.000 euro.

Nadeel van datacenters is dat ze een van de grootste energieverbruikers zijn van CO2 in Nederland. Ze stoten 930 kiloton uit per jaar, wat gelijk staat aan het energieverbruik van 200.000 huishoudens. Ook bereiken steeds meer datacenters de grenzen van hun capaciteit.

De nieuwe microserver is kleiner en energiezuiniger dan de nu gebruikte microservers in commerciële omgevingen, zoals datacenters en fabrieken. Het consortium wil dan ook aantonen dat door de bouw en het testen van een aantal prototypes deze nieuwe microserver ook in een commerciële omgeving gebruikt kan worden.

Momenteel wordt de microserver alleen nog gebruikt in en voor wetenschappelijke omgevingen.

Foto: Cskiran (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond