Deel dit artikel
-

Groningen staat open voor meer datacenters

Hoewel het kabinet de explosieve groei van grote datacenters wil beteugelen, deels vanwege het energievraagstuk, laat de provincie Groningen aan de NOS weten er juist nog twee datacenters bij te willen hebben.

Uit een rondgang onder de twaalf provincies blijkt dat er ten minste zeventien plannen zijn voor nieuwe datacenters of uitbreidingen van bestaande. Met name in Noord Holland en Groningen.

De komst van een hyperscale datacenter van Meta in Zeewolde is van de baan. Daar zou een datacenter komen met de omvang van 245 voetbalvelden, maar er groeide te veel verzet tegen.

Minister De Jonge heeft twee gemeenten aangewezen waar nog hyperscale-datacenters mogen komen. Een daarvan, Hollands Kroon (Noord-Holland), wil echter een pas op de plaats maken.

Gemeente Het Hogeland (Groningen) laat aan de NOS weten dat men nog wel openstaat voor dergelijke grote datacenters. Er is nog ruimte op de Oostpolder, die naast de Eemshaven ligt. Dat is een terrein van 600 hectare, waar grote ruimtevragers terechtkunnen. Het wordt momenteel voor landbouw gebruikt.

Toch gaat het gemeentebestuur het besluit van minister Hugo de Jonge aanvechten. Wat Het Hogeland betreft is er alleen te praten over de eventuele vestiging van een hyperscale-datacenter in de Oostpolder bij de Eemshaven, en niet op andere locaties.’Wij willen de waarde van het cultuurhistorisch landschap op die manier beschermen’, zegt wethouder Eltjo Dijkhuis tegen RTV Noord. ‘Het Hogeland bestaat uit cultuurhistorische parels; historische (wierde)dorpen, maren, borgen, kerken en grote boerenerven. De vestiging van datacentra in die omgeving kan daar ernstige afbreuk aan doen.’

In Eemshaven staat al enkele jaren een groot datacenter van Google. Dat bedrijf heeft inmiddels ook grond gekocht bij Winschoten.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond