Deel dit artikel
-

Groothandel webwinkels snuffelt aan RSS

Toeleveranciers van Nederlandse webwinkels en prijsvergelijkingssites beginnen zich te orienteren op de XML-toepassing RSS. Met XML kunnen ze de elektronische voorraadsystemen van hun afnemers automatisch voeden en bijwerken. Dat merkt de Haagse RSS-dienst Febber.com, dat onder meer Philips en het Ministerie van Economische Zaken als klant heeft.

"Eén van de toepassingen van RSS is dat je productcatalogi automatisch door kan sturen naar webshops", zegt Ronald Kleverlaan van Febber.com. "Ik sta er versteld van hoe vaak retailers vernieuwingen van hun productcatalogi nog via Excel-bestanden of zelfs e-mail doorgeven. En dat terwijl XML zich bij uitstek leent voor automatisering hiervan." Kleverlaan merkt bij pogingen tot exploitatie van de vrije nieuwe RSS-dienst Febber.com dat automatisering richting webshops soms ver te zoeken is.

"We zijn in gesprek met verscheidene retailers. Zij kunnen hun cataloguswijzigingen doorgeven aan Febber. Wij sturen de nieuwe gegevens vervolgens in RSS door aan webwinkels." Febber converteert ruwe data naar een dynamisch bestandsformaat waar de servers van webwinkels mee overweg kunnen.

Febber is ruim drie maanden actief. Het benadert de markt anders dan de meeste bedrijven die RSS-technologie exploiteren. "We richten ons louter op de zakelijke markt", aldus Kleverlaan. Febber is een product van zijn bedrijf, het Haagse bureau Webclusive.nl. De webdienst kan statische HTML omzetten naar RSS, maar ook resultaten uit zoekmachines nauwkeurig in de gaten houden op veranderingen. Nieuwe zoekresultaten worden vrijwel direct via een RSS-alarmpje gemeld.

Zakelijke gebruikers van Febber kunnen de RSS-technologie desgewenst ook op hun eigen servers draaien. Philips is een van de bedrijvend die dat doet. Febber gaat iedere 3 kwartier naar 10 Philips-websites om te kijken of er iets nieuws is verschenen. Updates worden geconverteerd naar RSS-formaat en als zodanig doorgesluisd naar een centrale Philips-pagina. Belangstellenden kunnen daar vandaan ook gepersonaliseerde RSS-pagina´s maken met Philips-nieuws. Het elektronicabedrijf gebruikt intern meerdere redactiesystemen (cms´en).

Het veelgebruikte MKB-forum Higherlevel.nl, een initiatief van het Ministerie van Economische Zaken, maakt ook gebruik van Febbers diensten. Forumgebruikers die een bepaald onderwerp nauwlettend in de gaten willen houden, hoeven niets te missen als ze een RSS-abonnement nemen op de gewenste zoekopdrachten. Zodra er waar dan ook op het forum een relevant bericht verschijnt, krijgt de forumvolger een kattenbelletje.

Bedrijven kunnen niet enkel hun digitale kopij dynamisch uitserveren, maar ook het gebruik ervan nauwkeurig meten. De statistiekmogelijkheden zijn te vergelijken met die van het Amerikaanse bedrijf Feedburner.com. Kleverlaan heeft echter geen plannen om haar webdienst op Feedburner-achtige wijze toegankelijk te maken voor de consumentenmarkt.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond